Румен Радев: Изравняването с инфраструктурата на Европа ще ни струва до 3 трилиона евро (ОБНОВЕНА)

Румен Радев: Изравняването с инфраструктурата на Европа ще ни струва до 3 трилиона евро (ОБНОВЕНА)

Транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура на нашия регион е много по-неразвита, отколкото тази в богатите западни държави. Ако се направят практически анализи, ще стигнем до извода, че качеството на живот е правопропорционално на развитието на икономиката. Ако трябва да изравним нашата инфраструктура с тази в останалата част на Европа, са необходими между 1 и 3 трилиона евро. Това заяви президентът Румен Радев по време на конференция в столичен хотел, свързана с "Инициативата "Три морета" - между геополитическата конфронтация и прагматичния реализъм".

„Вече имаме първите инвестиции в тези три основни направления, което доказва, че инициатива се движи в посока практическа реализация.", коментира Радев, според който на базата на задълбочен политически диалог страната ни се стреми да привлича вниманието на чуждестранни инвеститори и политически диалог. Оказва се, че интересът към платформата значително се е повишил - има такъв от  Великобритания, Южна Корея и Катар. 

Президентът подчерта още, че бизнес форумът, който съпътства инициативата, се очертава като един от най-големите до момента. По време на него е планирано

България да посрещне големи цифрови и енергийни гиганти.

"Това ще даде един стимул на нашата IT индустрия, на дигитализацията и търсенето на интелигентни и съвременни решения", смята той. По думите му още с поемането на домакинството на инициативата са започнали всевъзможни спекулации, свързани с нея, сред които връщане 100 години назад и противопоставяне на Русия „Инициативата „Три морета” не е военен съюз срещу Русия и не цели да откъсне България от Европейския съюз.”, категоричен бе Радев , като допълни, че тя всъщност представлява  платформа за сътрудничество  между 12 държави, които имат сходна икономическа, историческа и социална траектория на развитие през последното столетие.

След приемането на домакинството на инициативата през октомври миналата година България обяви два допълнителни приоритета, които бяха посрещнати с огромен интерес, тъй като дават висока добавен стойност на инициативата. 

"Знаем какви са  нашите интереси. Пристанището в Александруполис надминава по капацитет на обработка на контейнери най-голямото черноморско такова в Костанца. Фактът, че строим газов интерконектор с Гърция отново през Александруполис. транспортните коридори и огромните центрове за база данни, които Facebook ще изгражда в Гърция, също трябва да тръгнат нагоре.", констатира Радев, допълвайки, че по негова покана

в инициатива ще се включи и президентът на Гърция 

Катерина Сакеларопулу. Според държавния глава за България това би означавало интензификация в сферата на транспорт и енергетиката. 

"До момента сме мислили единствено за национални проекти, следващият етап е трансграничното сътрудничество. Ако обаче се помисли не само за две страни, а целия наш регион?", загатна той. Радев коментира и предложение на инициативен комитет за изграждането на четири моста на река Дунав, което би допринесло за развието на съвместни икономически и туристически проекти между България и Румъния.

"Нашата амбиция по време на срещата на върха в София е да сключим споразумение между научноизследователските и образователните научни центрове в 12-те държави, така че да бъде дадена перспектива на младите учени да развиват огромния потенциал на страните ", обобщи държавният глава. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.