0

П ризовавам всички пълнолетни българи да упражнят правото си на глас, за да имаме един легитимен парламент, заяви президентът Румен Радев след като гласува на парламентарните избори в столичната Професионална гимназия по транспорт „Макгахан” в 11:20 ч.

Призовавам всички пълнолетни българи да упражнят правото си на глас, за да имаме един легитимен парламент, заяви президентът Румен Радев след като гласува на парламентарните избори в столичната Професионална гимназия по транспорт „Макгахан” в 11:20 ч.

Държавният глава заяви, че е гласувал за промяна срещу корупцията и за едно по-добро управление на страната, "иначе историята ще ни прати на поправителен по демокрация". Той е упражнил правото си на вот чрез машинно гласуване и заяви, че е много щастлив от това, че вижда много хора в секцията, която гласува.

"Гласувах за свободна, справедлива и просперираща България. Вярвам, че макар и трудно, българите вземаме съдбата си в свои ръце и тези избори ще са първата стъпка към нормалността, към завръщането към законите и правилата, към осъзнаването на силата на колективното действие, към отприщването на огромния потенциал, който носи народът ни", заяви той, след като направи избора си.

Изборите трябваше да бъдат много по-рано, още миналата година, каза още той.  Това не беше класическа кампания, всички искахме да видим повече сблъсък на идеи, на визии, а не да се прехвърля в личното поле, подчерта Радев.

"Очаквам стабилен парламент с легитимност, за да имаме сигурно и устойчиво правителство", добави Радев. "Следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността".

Радев за първи път коментира шпионския скандал за изнасянето на информация към Русия от български военни. Ако съдът потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната сигурност, но и тази на съюзниците, и злепоставя тежко България. Затова, вместо самохвалства, трябва да имаме отговори на тежки въпроси - защо високопоставени служители в НС и МО, чиито проверки и допуск са издадени от служби, пряко подчинени на премиера, предават националната ни сигурност, попита Радев. Защо се пренебрегва фактът, че организацията и контролът на политиката за защита на класифицираната информация се осъществява от МС, попита той. Затова очаквал не само пълно разследване, но и задълбочен анализ на причините, които водят до такова състояние на националната ни сигурност и най-вече ефективни мерки за нейното укрепване.

Затова следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността след управлението на сегашния премиер, допълни държавният глава.

Указ за отделянето на Обзор от Несебър и превръщането му в самостоятелна община може да има едва след преброяването наесен, обясни Радев. Моето решение трябва да бъде съобразно закона. Предложението, което отправи към мен МС влиза в противоречие със закона за преброяване на населението, според който от предварителния обход до завършване на преброяването не може да има административно-териториални промени, обясни президентът. Това повелява законът, въпреки това МС предложи да издам указ, но такъв е възможен когато приключи преброяването през септември, допълни той.