0

П резидентът трябва да насочва дневния ред към големите въпроси, които са отвън политическите мандати, а конституцията се нуждае от промени не само в посока по-отговорна и ефективна прокуратура. Това заяви президентът Румен Радев, след като двамата с вицепрезидента Илияна Йотова положиха своята клетва пред Народното събрание.

Президентът трябва да насочва дневния ред към големите въпроси, които са отвън политическите мандати, а конституцията се нуждае от промени не само в посока по-отговорна и ефективна прокуратура. Това заяви президентът Румен Радев, след като двамата с вицепрезидента Илияна Йотова положиха своята клетва пред Народното събрание.

Той поиска промените да не се изчерпват само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за


защита на човешките права


Радев изтъкна, че укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите, както и конституционно гарантиране на финансовата децентрализация на общините. Това бе и сред приоритетите, поставени в основата на втория мандат на държавния глава. В тази връзка той отправи готовност за диалог със законодателната и изпълнителната власт. Радев посочи обаче, че ще продължава да бъде критичен, когато намира решенията им за неправилни.

Държавният глава отбеляза, че първият му мандат бе белязан от тежка ситуация, в която по думите му „авторитарният модел на управление достигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше”. Той благодари за доверието на съотечествениците си и заяви, че заедно са успели да преборят порочния модел. Изтъкна обаче, че трябва да продължи работата срещу корупцията.

Президентът открои като дългосрочни цели на нацията овладяването на демографската криза, справянето с бедността и неравенствата, повишаването на стандарта и качеството на живот, духовното развитие, гарантирането на суверенитета и сигурността, отстояването на националните интереси и достойнство, утвърждаване на позитивния образ на страната ни навън.

Той посочи още, че е необходима трансформация към


нов икономически модел,

основан на науката


иновациите, производствата с висока добавена стойност, както и осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия.


Друг приоритет по време на втория му мандат е развитието и модернизацията на въоръжените сили. Румен Радев посочи, че подкрепя желанието на Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз и изтъкна, че през последните 5 години се е укрепило стратегическото партньорство със САЩ и е възстановен диалогът с Русия.

“Когато за милиони българи беше най-тъмно, президентската институция остана да


свети като фар, който дава посока


Събрахте и умножихте обществената енергия, което позволи да спечелите безапелационно изборите за президент и вицепрезидент и да се създаде мнозинството на промяната в 47-ото народно събрание”, обърна се към президентската двойка зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

След тържествената церемония представители на изпълнителната власт и депутатите коментираха своя прочит на президентската реч. Председателят на ПГ на “Демократична България” Христо Иванов одобри решението на президента Румен Радев да започне речта си с призив за конституционни промени в най-скорошен порядък. По думите му тези реформи са неизбежни и работата по тях трябва да започне, като се търси диалог с останалите парламентарни групи, за да може да се постигне конституционно мнозинство.

Александър Симов от БСП определи речта на държавния глава като "визионерска, в която са набелязани всички парещи проблеми на България". "Смятам, че заявката на Румен Радев за втори мандат е много силна, много мощна и най-важното - подкрепена е от мнозинството от българските граждани.

"Всички ние, включително и президента, и изпълнителната власт, сме в един отбор - отбора на България.


Много се надяваме той да бъде

също толкова критичен


към изпълнителната власт, това е силата на разделението на властите", заяви от своя страна премиерът Кирил Петков.

Министър-председателят заяви, че споделя приоритетите на държавния глава, а именно да върне правовата държава, да изчисти корупцията, а мафията да няма контрол върху държавата, да се подсилят иновациите.

Относно призива за промени на основния закон на държавата Петков заяви: “Конституцията ще бъде една голяма тема в следващите месеци, всички знаем, че трябва да има поправки”.

“В речта след клетвата на президента бяха изброени всички проблеми на България, но това може да бъде направено от всеки средностатистически гражданин. Големият въпрос е какво следва оттук нататък. Радев беше в обтегнати отношения с властта по време на първия си мандат. Сега това е неговото правителство - вече няма извинения за решаването на каквито и да е било проблеми в България.” Това заяви от своя страна председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов пред журналисти.


Радев заговори за протестите срещу “мафиотизацията на властта”,

ГЕРБ напусна залата


В словото след полагането на клетва за втория си мандат като президент Румен Радев обърна специално внимание на борбата с корупцията и беззаконието. Като израз на активната борба на държавния глава, заедно с желаещото промяна общество, той изтъкна “гражданския бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта”.

По неговите думи той е извадил на повърхността факти и процеси, които управляващите са премълчавали. Словото му обаче разгневи депутатите от бившата първа политическа сила - ГЕРБ-СДС. Те дружно станаха от местата си и напуснаха пленарната зала, без да изчакат държавният глава да довърши обръщението си към нацията. Вместо това те дадоха изявление в кулоарите на парламента, в което разкритикуваха остро твърденията на президента. "Винаги сме твърдели, че демокрацията е зачитане на вота на българските граждани. Ние уважаваме институциите, затова и бяхме в залата при полагането на клетвата на Радев и на Йотова. Считаме обаче, че години наред всички думи за това, че една политическа партия, конкретно ГЕРБ, е наричана с всякаква епитети, с опити да бъде чегъртана, влияе не на нас като парламентарна група, а е обида към всички членове и симпатизанти. Демокрация означава да зачиташ вота на гражданите без значение как са го упражнили, защото тази президентска двойка е избрана едва с 30% избирателна активност, но и да браниш своите избиратели. Имахме усещането, че вече са взети много поуки, че са разчетени много грешки назад в миналото и сблъсъка в институциите. За да има работещи институции, трябва да има диалог между тях и колкото и силен политически сблъсък да има, той трябва да е тук, в тази зала, не трябва да е по оста партии-президент", заяви председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По нейни думи Радев не може да уплътни функциите и отговорностите на президента.

Управляващите горди от визитата на РСМ, опозицията - недоволна


Като конструктивно и успешно определи посещението си в Република Северна Македония министър-председателят Кирил Петков.

"Подадохме ръка. Те ни дадоха нота, за която сме се надявали повече от 2 години. Тя не е само дали наричаме Република Северна Македония с пълното или с краткото име, а е важно, че РСМ няма претенции към териториалната цялост на България", коментира Петков и допълни, че някои от бившите външни министри са "изревнували" за това постижение. След визитата ексшефовете на МВнР от ГЕРБ Екатерина Захариева и Даниел Митов определиха резултата от срещата като “попадане в капана на Скопие”.

За Христо Иванов от “Демократична България” визитата е жест на добра воля.

"Надеждата ми не е свръхголяма, защото досега имаме много думи, много жестове и малко действия от тяхна страна. Очевидно е, че българската позиция ще трябва да търси нови начини да активизира диалога. Нашата позиция по отношение на Северна Македония и този проблем са далече от своето решение", въпреки всичко посочи Христо Иванов.

Даниел Митов от ГЕРБ обаче заподозря търговия с националните интереси. “Нотата от Северна Македония, получена вчера при посещението на Кирил Петков, е най-лесната част по преговорния процес, но винаги се правил опит тя да бъде изтъргувана, а в случая е била изтъргувана за замитане на историческите ни претенции под килима”, коментира депутатът. По негови думи по въпроса не е постигнато нищо ново.

Особено остра бе реакцията на председателя на “Възраждане” Костадин Костадинов. Той посочи, че посещението на Петков в РСМ е било заредено с много оптимизъм, но било още в самото начало полято със “студен душ”.