Радев пред новия служебен кабинет: Този модел на управление е политическото бъдеще на родината (СНИМКИ+ВИДЕО)
8

Радев пред новия служебен кабинет: Този модел на управление е политическото бъдеще на родината (СНИМКИ+ВИДЕО)

"Уважаеми министри доказахте, че е възможно демократично единодействие между родолюбиви хора от разни политически хоризонти в името на България. Този успешен модел на уравление е капитал за политическото бъдеще на родината, той е стъпка напред". С дейността си върнахте част от доверието в институциите". Това заяви президентът Румен Радев при представянето на служебния кабинет.

"Може да погледнем с удовлетворение към месеците, които носихме отговорност. Проведохме честни избори. За първи бяха с масов машинен вот. Правителството разкри тежкото наследство, разрухата, беззаконието в инфраструктурните проекти", заяви Радев.

По думите му служебния кабинет се е противопоставил на модела на завладяваната държава и задвижил контролните системи на страната. "Бе постигнат рекорден ръст на приходите. След 13 години безхаберие, актуализирахме пенсиите, усъвършенства се плана за възстановяване и устойчивост. Радвам се, че защитихме последните девствени плажове и предпазихме горите. Спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци", отчете Радев.

Той подчерта, че служебното правителство овладяло кризата в енергетиката, разкрило нередностите и извадило от задънена улица изграждането на детска болница.

"За съжаление политическата класа не възприе модела на служебното правителство. НС не излъчи редовно правителство в условия на криза. За първи път в България едно служебно правителство наследява друго", даде да се разбере Радев.

"Вече се сблъскахте с тежкото наследство на завладяната държава. Разбрахте, че разграждането на олигархичната система ще иска много усилия и време", посочи президентът.

Той предупреди, че срещу служебните министри ще се изсипе огромен ресурс. "Парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати. Ще ви товарят с греховете на старата власт, но вие вече доказахте, че имате характера, не само да се изправите срещу тежкото наследство, но и да работите за бъдещето на България", уточни Радев.

"Срещу вас ще се изсипят и последствия от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области- кризата в енергетиката и цената на тока, хаоса и липсата на законност в пътното строителство, като компрометираната ваксинация", предупреди още той.

Той посочи, че очаква да продължат с разумни стъпки за излизане от кризата и да работят с мисъл за бедните и слабите.

След това Радев представи кабинета, като представи и новите министри. Финансовият министър- Валери Белчев. ПО думите на Радев той е с богат опит във финансовата сфера. С ключова роля за формирането на Фонда на фондовете и негов бивш директор. 

За другия нов министър този на Христо Алексиев, Радев подчерта, че вече е бил служебен такъв през 2017 г. Бил е ръководител на инфраструктурни обекти. "Като служебен министър той спря концесията на Летище София, заради порочния подход", каза Радев.

За икономическия министър Даниела Везиева президентът каза, че е със солиден опит в публичните финанси и е била досегашен съветник на министъра на икономиката. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.