Президентът пред фармацевтите: Българите трябва да имат достъп до лекарства, особено в условията на пандемия

Президентът пред фармацевтите: Българите трябва да имат достъп до лекарства, особено в условията на пандемия

И фармацевтите ще вземат пари за първа линия

Убеден съм, че българите трябва да имат надежден достъп до лекарства, особено в условията на пандемия. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата му с представители на съсловната организация на фармацевтите у нас.

Вчера стана ясно, че Българският фармацевтичен съюз е завел колективен иск срещу Народното събрание и Министерски съвет заради дискриминационно отношение към тях от държавата по времето на пандемията. На срещата присъстват вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, както и представители на здравното министерство. Фармацевтите предупреждават още, че договорът с НЗОК на аптеките изтича в края на октомври, нов все още не е подписан, а това поставя в риск реимбурсирането на продуктите за домашно лечение.

По думите на Радев трябва да се търсят законови и нормативни решения, които според възможностите на държавата, да дадат отговор на поставените проблеми

„Ценя високо приноса на всеки медицински специалист“, каза той и добави, че изложените от фармацевтите проблеми изискват диалог.

„Като президент не се меся в работата на Министерски съвет, още по- малко на НЗОК“, заяви Радев. Той подчерта, че е въпрос на диалог дали и как е възможно да се окаже помощ на фармацевтите.

Президентът поздрави служебния здравен министър за работата му по Плана за възстановяване и устойчивост, защото щели да се изградят 390 амбулатории за доболнична помощ в малки отдалечени населени места. По думите му това означавало, че населението ще разполага с медицински специалисти.

„За мен това е огромна крачка напред“, каза Радев. Според него липсващия елемент бил към тези амбулатроии да се интегрират и съответно снабдяване с фармацевтични продукти.

Здравният министър Стой Кацаров каза, че повишаванията на заплащанията на фармацевтите били решими въпроси, защото мащаба на исканите суми бил по силите на здравната система.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев пък заяви, че важното е достойното заплащане на фармацевтите и осигуряването на фармацевтичната грижа на населението. По думите му е недопустимо да има населени места където тази грижа да липсва и хората да не мога да се възползват.

Фармацевтите пък поискаха възнаграждение за първа линия поне за месец декември. Здравните власти изявиха готовност да удовлетворят желанието им. "Ние сме специалисти на първа линия, затова мислим, че трябва да се помогне и на фармацевтите", каза проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Те искат възнаграждения за първа линия, като става  въпрос за суми между 100 хил. лв. и половин милион в последния месец на годината. А за 2022 г. настояват 14 млн. лева на годишна основа да се заложат в бюджета за фармацевтите. 

Като проблем представиха и трудния достъп на пациентите до електронни предписания. Сред исканията на специалистите, работещи в аптеки, е подобряването на диалога с НЗОК и здравното министерство.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров веднага отхвърли два от посочените проблема. "Не можем да се оплачем от липса на диалог", заяви той. За електронните предписания проблемът бил сривът на Националната здравно-информационна система заради хакерска атака.

"Допълнителните пари, които се искат, са изплащане на 10 лв. на рецепта, както и от 2 на 4 лв. да стане заплащането на протоколствените лекарства",  разясни Кацаров. 

"Решими са исканията на фармацевтите", увери зам.-министърът на здравеопазването на Александър Златанов. По думите му той вече е провел консултации с експерти по лекарствата и остава да се направят изчисления.

"Фармацевтите са най-достъпните здравни специалисти", напомни проф. Сербезова. "Аптеките обаче са в големите градове, няма денонощни в огромен брой населени места, все по-малко хора искат да работят в аптеки. Това е моментът, в който може да се промени една несправедливост", посочи тя.

"Ние срещаме разбиране, но когато стане въпрос институционално да се застане зад нас, нещата не се случват. С COVID-19 видяхме, че фармацевтите дадоха адекватна подкрепа на медиците", добави Сербезова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.