Президентът потърси мнението и на здравни експерти за провеждането на изборите (ВИДЕО)

Президентът потърси мнението и на здравни експерти за провеждането на изборите (ВИДЕО)

Проф. Аргирова: Урните в болниците да ги носят само имунизирани

Президентът Румен Радев проведе втората си консултация за парламентарните избори, като се срещна със здравни експерти, за да има „всеобхватна информация, за да се прецени най-точно как да се проведат изборите”. По-рано днес той се срещна с официалните здравни власти

По думите му предстоящите избори ще се проведат в условията на пандемия и е много важно да имаме информация както за рисковете, така и за мерките, които се вземат за гарантиране на здравето на всеки. На срещата присъстваха проф. д-р Радка Аргирова, д.р Андрей Чорбанов, и д-р Александър Симидчиев.

Според проф. Радка Аргирова ще можем да сме по-сигурни в прогнозата за коронакризата около 25-30 януари, когато ще е важно какви са цифрите – от тях ще разберем до каква степен хората са се съобразили с всички изисквания, а това ще покажи и какви са нагласите им. „Настоящето намаляване на броя на новооткритите случаи не ме успокоява, защото е малък броят на изследвалите се, не е равномерен в цялата страна, а и следващите дни ще излязат, хората, които не сме виждали през празниците”, обясни тя.

По думите ѝ въпрос, по който все още няма яснота, е как ще гласуват хората, които са под карантина. „Кои ще бъдат тези, които ще влязат в болничните заведения с урни, как ще се осигури това гласуване. Тук ще е сложно, в никакъв случай

не бива да се допуска там да влизат неимунизирани хора,

всичко трябва да е идеално, точно разписано”, коментира проф. Аргирова.  Според нея около месец преди изборите трябва да има съсредоточаване на здравните заведения, в които ще се провежда гласуване, за да може те да са по-малко на брой.

Проф. Андрей Чорбанов коментира процеса на ваксинация. По думите му вирусът ще изчезне тогава, когато се срещне с всички като популация, а за да бъде ефективна ваксинацията – трябва да се покрият 4 милиона души. „Ако успеем да ваксинираме по 10 000 души на ден ще е провокация към здравната система”, обясни той и допълни, че ваксинациите ще станат 20 000 на ден, като се добави и реимунизацията след третата седмица.  Според него ще бъдат необходими около 400 дни, за да се постигнат целите на имунизацията.

 „Имунизираният човек не разпространява патоген”, заяви категорично Чорбанов.

Относно българската разработка на ваксината проф. Чорбанов заяви: „Ние правим разработки с пари на „Луи Пастьор“ и пари на Адвокатската колегия. Сегашните ваксини нямаха време да разгърнат всички предклинични изпитвания. Той обясни, че зад всички ваксини стоят много силни корпорации и силна държавна намеса, като посочи, че във ваксината на Бионтех са инвестирани 10 милиона. "Ние кандидатствахме по фонд научни изследвания, но програмата беше спряна, защото участник я обжалва. По тази причина не може да се стартира финансиране, коментира Чорбанов и добави, че имат уверение от министъра на образованието, че парите ще бъдат дадени. 

По отношение на изборния процес проф. Александър Симидчиев коментира, че той се състои от три фази: преди, по време на и след изборите. "Първата фаза аз виждам с предизборни срещи и, ако не се спазват противоепидемични мерки, това ще донесе риск.Хората, които бъдат ангажирани в изборния процес, ще бъдат изложени на риск не по-малко от хората на първа линия, това е втората фаза. В третата фаза, след самите избори, отново ще има струпване на хора, които ще броят бюлетините, което пък отново крие големи рискове за разпространение на заразата", обясни той. 

"В науката и най-вече в медицината никога няма 100% сигурност", каза още Симидчиев и заяви, че най-важното е да има разяснителна кампания за ползите от ваксинирането. Според него е необходимо да се мисли и за логистиката при приложението на ваксините. "Задължително е да постигнем консенсус и трябва да приложим тази ваксина, която може да се използва най-бързо, за да се спре разпространението на този вирус", коментира професорът.

Според проф. Чорбанов

гласуването не е по-различно от пазаруване в супермаркет

с оглед на спазване на дистанция и използване на предпазни средства. "Ще бъде предизвикателство не толкова за карантинираните в болница, а за карантинираните по домовете си", коментира той. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.