0

Н яма да се поддам на натиска на нито една от двете страни. С тези думи президентът Румен Радев коментира темата с избора на Иван Гешев за главен прокурор от ВСС и предстоящия указ, с който трябва да го назначи на поста.

Няма да се поддам на натиска на нито една от двете страни. С тези думи президентът Румен Радев коментира темата с избора на Иван Гешев за главен прокурор от ВСС и предстоящия указ, с който трябва да го назначи на поста.

Държавният глава упражни правото си на вот в местните избори в столичното Училище по транспорт малко след 10.30 ч.

На излизане от секцията Радев заяви, че местните избори са много важни за всички граждани и призова хората да излязат и да гласуват. „Защото само масовият вот може да победи всякакъв вид манипулации“, допълни той.

Радев обясни, че не иска да коментира темата с избора на Гешев в днешния ден, тъй като предпочита фокусът да не се измества от сериозната тема, каквато е местният вот.

Въпреки всичко той заяви, че ще изпълни задълженията си, така както са разписани в Конституцията и първо ще се запознае с всички документи, преди да вземе своето решение.

Иначе не е изненадан от думите на премиера Бойко Борисов, който му прехвърля отговорността за избора на Иван Гешев.

"Той се опитва да си измие ръцете чрез президента. Именно премиерът има влияние във ВСС чрез парламентарната квота. Той избяга от отговорност и в лицето на своя министър на правосъдието, който имаше право да издигне втори кандидат", каза Радев. 
Президентът увери, че в обозрим срок ще вземе решение за указа за назначаване на избрания от ВСС кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Радев ще подходи съобразно конституционните си правомощия по този въпрос.