Президентът: Културните дейци не бива да бъдат лишени от извоювани вече трудови права
2

Президентът: Културните дейци не бива да бъдат лишени от извоювани вече трудови права

Културните дейци имат своя значим принос за укрепване на духовната сила, която обединява обществото. В този труден момент всички творци се нуждаят от подкрепата не само на публиката си, но и на държавата. Културните дейци не бива да бъдат лишени от извоювани вече трудови права. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански.

Двамата обсъдиха актуални въпроси в областта на културата в контекста на епидемичната криза и последвалите рестрикции, засегнали първо тази сфера.

 От съюза изразиха опасения, че има риск художествено-творческите, техническите и административните колективи да загубят трудови права, след като на 6 юни  изтича срокът на действие на браншовия колективен трудов договор за музикално-сценичните изкуства, а подготовката за новия документ се бави.

“При изтичането на действащия договор, той не може да бъде автоматично подновен и се прекратява, а това ще постави на изпитание творци в уязвими групи, особено тези, на които им предстои пенсиониране“, обясни Почекански. Той алармира и за липсата на отговор от ресорното министерство по искането за свикване на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, на което да бъдат обсъдени и антикризисните мерки за бранша.

 Културните дейци не бива да бъдат лишени от извоювани вече трудови права, заяви президентът Румен Радев и допълни, че особено в настоящата криза липсата на нов колективен трудов договор ще задълбочи тежката ситуация, пред която се изправиха българските творци. По думите на президента, още в началото на кризата, предизвикана от коронавируса, редица държави са реагирали бързо и адекватно с конкретни и детайлни мерки в помощ на засегнатите артисти. „Необходимо е по-сериозно внимание към българските творци, изгубени работни места трудно се възстановяват“, заяви Румен Радев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.