Презаверяваме винетките и през смартфона

Презаверяваме винетките и през смартфона

Хартиената винетка ще може да се превръща в електронна и онлайн във всеки един пункт за продажба, обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за „Монитор“. Пътната агенция ще поръча изработката на нов сайт за тола, както и мобилно приложение.

Във връзка с въвеждането на електронните винетки от началото на 2019 г. в сряда депутатите от регионалната комисия приеха правила за хартиените винетки, чиято валидност изтича след Нова година. Очаква се

промените в закона за пътищата
да бъдат гласувани следващата седмица

в пленарната зала. Собственикът на всяка винетка, чиято валидност изтича след 1 януари, ще трябва да я преобразува в електронна. Ще има преходен период за преминаване от действаща книжна към електронна винетка, но това няма да бъде повече от няколко месеца.

Освен онлайн, притежателите на хартиена винетка ще може да посетят някой от бъдещите пунктове за продажба, а не само този, в който е закупен стикерът. Както онлайн, така и физически,

ще се вписват данните от стикера,
номера на колата и касовата бележка.

Така ще бъде създаден и първоначалният електронен регистър на колите, платили пътната такса. Шофьорите, които не „конвертират“ винетките си в електронни, ще бъдат считани за нарушители от електронната система на бъдещото звено „Национално тол управление“ и ше бъдат санкционирани. При доказване на валидна хартиена винетка ще бъдат отменяни. Както първи „Монитор“ написа, контролът ще бъде извършван от тол полиция. За целта ще бъдат назначени 600 души, които ще патрулират по пътищата. За да изпълняват те службата си, от пътната агенция ще закупят 100 нови автомобила.

Годишните винетни стикери продадени от АПИ от началото на годината до края на август са 2 059 526 броя. От тях 2 033 762 броя са за леки автомобили. В това число са и предоставените 229 553 броя безплатни винетки на дирекциите „Социално подпомагане“. Продадените годишни винетки за товарни автомобили над 12 тона са 13 802 броя, а за товарните автомобили до 12 тона и автобусите са 11 962 броя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.