Националната художествена академия и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ вдигат най-много таксите, става ясно от публикуваните за обществено обсъждане такси в държавните висши училища за учебната 2019/2020 г. Годишното обучение в художествената академия поскъпва с 200 лв до 1260 лв. за всички специалности без „Изобразително изкуство“ и „Реставрация“

В НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ новоприетите студенти във всички специалности ще плащат със 150 лв. повече – от 1500 лв на 1650 лв. на година.

В СУ „Св. Климент Охридски“ пък

скачат таксите в 11 специалности

Сред тях са всички във Факултет по журналистика и масова комуникация, които стават 600 лв., както и „Туризъм“, „Европеистика“ и „Политология“, „Философия“, за които ще се плаща с 40 лв. отгоре. Най-голямо е увеличението в Алма матер за задочното обучение по „Филология“ - със 100 лв.

С 40 лв. повече ще плащат и бъдещите редовни бакалаври, магистри и магистри след бакалавър в специалностите „Администрация и управление“, „Туризъм“ и „Филология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Вместо досегашните 460 лв., тяхната такса за година става 500 лв.

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ пък има скок в таксите за всички специалности за български граждани. Увеличението варира между 15 лв. (например за специалностите от направление „педагогически науки“, които стават 575 лв.) и 70 лв.( при „Администрация и управление“, „Икономика“, „Туризъм“, които стават 530лв.). Същото се отнася и за специалностите в Русенския университет „Ангел Кънчев“. С изключение на „Архитектура, строителство и геодезия“, която остава 690 лв., всички такси за бакалаври скачат с 40 лв.

В Химикотехнологичен и металургичен университет в София таксите за обучение във всички бакалавърски и магистърски степени се

увеличават с по 100 лева

съответно на 700 лв. и 800 лв.

Висше Военноморско Училище „Н. Й. Вапцаров“ също предлага увеличение на таксите за бъдещите си студенти на част от специалностите с 30 лв. „Администрация и управление“ и „Национална сигурност“ в Националният военен университет „Васил Левски“ пък скачат със 100 лв.

Медицинските университети във Варна и Плевен предлагат по-високи такси за студентите от първи и втори курс спрямо тези в трети – пети.

В Технически университет – Варна за всички професионални направления в област „Технически науки“ , „Общо инженерство“, „Социални дейности“ и „Растениевъдство“ обучението за редовни бакалаври скача със 100 лв. Увеличението за задочниците пък е между 100 лв. и 150 лв.

Университетът по хранителни технологии в Пловдив предлага по-високи такси за бакалаври и магистри в специалности „Икономика“ и „Туризъм“, които стават 530 лв, а за докторанти 780 лв.

Между 20 лв. и 40 лв. ще е увеличението на част от таксите за обучение на в Тракийският университет в Стара Загора, сред които са педагогическите, „Икономика“, „Енергетика“.

В Икономическия университет във Варна увеличение ще има във всички бакалавърски програми, с изключение на „Информатика и компютърни науки“, която остава 900 лв..От ВУЗ-а предлагат новоприетите да се обучават за 530 лв. вместо тазгодишните 462.

През учебната 2019/2020 г. в държавните университети в страната ще се обучават над 160 000 брой учащи - 155 000 студенти, 5000 докторанти и 6 000 военни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини