През септември АПИ обявява проект за строителство на обходен път на Провадия

През септември АПИ обявява проект за строителство на обходен път на Провадия

През месец септември Агенция ''Пътна инфраструктура'' (АПИ) ще обяви обществена поръчка за изготвяне на проект за строителство на обходен път на Провадия. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на днешния парламентарен контрол

Дължината му ще бъде близо 5,3 км. с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и изработване на подробен устройствен план – парцеларен план. В момента се подготвя нужната документацията за поръчката.

Към обявяване на обществени поръчки за избор на изпълнител на строителството и строителния надзор може да се пристъпи при готов технически проект за строителство на обходния път и след осигуряване на средства за обезпечаване на дейностите.

Аврамова припомни, че по трасето частично са изпълнени строителни дейности, които в началото на 90-те години са прекратени заради липса на финансиране. За да бъде възстановено строителството, е необходимо възлагането на ново задание за проектиране, имайки предвид новите наредби за проектирането на големи съоръжения, проекти за управление на отпадъците и други. Именно поради тази  причина се налага ''рестарт'' на инвестиционния проект.

Въпреки финансовите ограничения, през миналата година са извършени ремонтни дейности на стойност 230 хил. лв. от бюджета на АПИ, чиято работа се изразява в това да поддържа пътя в добро състояние. В началото на 2020  е изпълнено  монтиране на вертикална сигнализация и ограничителни системи, а също и полагане на хоризонтална маркировка, съобщи още ресорният министър.

В отговор на въпрос относно състоянието на пътя Югово – Лъки – Здравец, Аврамова предложи през следващата седмица да бъде проведена среща с АПИ, на която да се обсъдят процедурите по неговата рехабилитация.  Тя увери, че вече е направено проучване, а причините за свлачището са изяснени, предложени за конкретни мерки за укрепването му.

Експертен съвет от АПИ прие завършен проект за основен ремонт и реконструкция на трасето, разработен е и пилотен екземпляр на подробен устройствен план – парцеларен план.

Агенцията е предприела действия за изработването на необходимите документи, които трябва да бъдат внесени в РИОСВ Смолян с искане за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.

Към момента се отстраняват постъпилите забележки по проекта на подробрен устройствен план - парцеларен план, след което предстои окончателното му приемане. Следва изработване на Комплексен доклад за оценка на съответствието със съществените изисквания към строежите, включително технически контрол по част „Конструктивна“ на инвестиционния проект.

Проектът може да бъде одобрен едва когато приключат отчуждителните процедури, обобщи Аврамова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.