През четвъртото тримесечие на 2019 г. над 1,3 млн. български граждани са направили туристически пътувания, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Преобладаващата част от тях - 81.1 на сто или 8 от 10 души, са пътували само в страната, 17.1 на сто - само в чужбина, а 1.8 на сто са пътували както в страната, така и в чужбина.

В сравнение със същото тримесечие на 2018 г. общият брой на пътувалите на възраст 15 и повече навършени години нараства с 18.9 на сто. През четвъртото тримесечие на 2019 г.


най-много са пътували българите на възраст 25-44 години


- 625.5 хил., или 48 на сто от всички пътували. Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок е при хората на възраст 25-44 години - 86.7 на сто от пътувалите в тази възрастова група. При пътуванията в чужбина делът на пътувалите на възраст 45-64 години е най-голям - 24.3 на сто от пътувалите в съответната възрастова група.

По-голямата част от туристическите пътувания на хората на възраст 15 и повече навършени години в страната са били с цел "посещение на близки", докато тези, направени в чужбина, са за "почивка и екскурзия", посочени съответно от 47 и 54.9 на сто.

През четвъртото тримесечие на 2019 г.


като самостоятелни са били регистрирани 1,486 млн.,

или 88.4 на сто от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 92.1 на сто, а на тези в чужбина - 67.4 на сто.

В структурата на разходите за пътувания по видове с най-голям относителен дял в страната са тези за храна - 39.7 на сто, докато в чужбина са разходите за транспорт - 33.9 на сто. През четвъртото тримесечие на 2019 г. средният разход при пътуване с лична цел на един човек на възраст 15 и повече навършени години е 172.07 лв. в страната и 545.65 лв. - в чужбина. Същевременно разходите на един човек за професионално пътуване са средно 167.84 лв. в страната и 1063.79 лв. - в чужбина.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Във Франция свалят цените за лятото, на Слънчака ги качват

За резервация за кратка почивка на Лазурния бряг във Франция през лятото туорператорите предлагат по-ниски цени в сравнение с миналата година. Офертите за ранните записвания за Слънчев бряг обаче, макар и с малко, са по-високи, показа проверка на „Монитор” в туристическите сайтове.

Австрийски адвокат разследва разпространението на вируса в ски курорти

Австрийски адвокат, защитник на правата на потребителите, предприе съдебни действия срещу местни ски курорти. Те са обвинявани от него, че са допринесли за разпространението на новия коронавирус из Европа, защото не са прекратили сезона своевременно, въпреки че са знаели за риска от заразяване, предаде ДПА.

Поискаха регистрация на трудовата борса след 5 месеца стаж

Българската туристическа камара (БТК) предлага 8 мерки за справяне с кризата в сектора в писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова. Една от тях е промени в законодателството, които да позволят на заетите да получават обезщетения при регистрация на трудовата борса само след 5 месеца трудов стаж.