ЗА ПЕТ ГОДИНИ: Близо 12 000 катастрофи с участието на чужденци

ЗА ПЕТ ГОДИНИ: Близо 12 000 катастрофи с участието на чужденци

Загиналите и ранените са общо 1515 души

Близо 12 000 катастрофи с участие на чужденци са станали у нас през последните 5 г., съобщиха от Института за пътна безопасност, цитирайки данни на МВР. 

Институтът за пътна безопасност е извършил сравнителен анализ на пътнотранспортния травматизъм с участието на чуждестранни граждани за периода 2017-11.10.2021 година. За изследвания период са настъпили 11 887 пътно-транспортни произшествия с участие на чуждестранни граждани, което прави средно по 2971 катастрофи на година. Загиналите и ранените от катастрофи са общо 1515 души, което прави средно на година 378 души и представлява, че 12% от всички катастрофи със загинали или ранени чуждестранни граждани.

Данните за всички пътно-транспортни произшествия с участие на българските граждани показват, че средно 3% от всички катастрофи завършват с ранен или загинал. Рискът да загине или да бъде ранен при катастрофа чужденец е четири пъти по-голям, отколкото български гражданин.

Според експертите на Института за пътна безопасност рискът да загине чуждестранен гражданин е много по-голям, защото организацията на движението е неправилна, на много места пътните условия не отговарят на минималните стандарти за безопасност, скоростният режим по-магистралите в България е най-висок спрямо всички страни в ЕС с изключение на Германия за някои отсечки по магистралите им.

Когато шофьор чужд гражданин попадне в пътнотранспортна среда, в която са налице множество дефицити на пътна безопасност, нехарактерни за останалите транспортни системи в ЕС, той допуска множество грешки, които водят и до по-големия пътнотранспортен травматизъм. Според анализа на института, необходимо е незабавно да бъде извършена оценка на риска и да започнат поетапно да се отстраняват дефицитите на безопасност по пътищата на България.

За периода 2017-2021 година загиналите при катастрофи чужденци са 112 души, а ранени  са 1403 души, сочат данните на МВР. 

Най-много са загиналите турски граждани - 22, и 215 ранени. Следват ги загиналите румънци - 19, и 269 - ранени. На трето място по жертви са немските граждани - 11 души, и 95 ранени. На четвърто място по жертви са руски граждани - 10 души, и 112 ранени. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.