През пандемичната 2020 г.: 140 доброволци на ден борели COVID-19

През пандемичната 2020 г.: 140 доброволци на ден борели COVID-19

  • Пожарникари влизат в повече училища
    Непълнолетни се обучават за спасители

През 2020 г. доброволците в страната са взели участие основно в дейности по превенция на разпространението на COVID-19. В тези дейности са участвали 140 доброволци дневно. 118 пък са съвместните участия на доброволни формирования и структури на пожарната при бедствия и пожари. Това съобщи за „Монитор“ старши комисар Красимир Шотаров – директор на дирекция „Оперативни дейности“ към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Доброволците за мен са една много сериозна тема. Оказва се, че най-често говорим за нея, когато настъпят тежки кризи или инциденти. Когато през март месец у нас започна пандемията от COVID-19, общините разбраха нуждата от допълнителни хора, които да оказват помощ и съдействие. Разбра се колко е важно да имаш такива добре обучени хора, обезпечиха ги с индивидуални защитни средства и това им даде възможност да участват в няколко направления –

дезинфекция на помещения,
закупуване на храна и медикаменти

на хора и реакция при инциденти, свързани по някакъв начин с COVID“, обясни ст. ком. Шотаров. По негови думи доброволците са от ключово значение при акциите. Мнозина от тях впоследствие стават и професионални огнеборци и спасители и разширяват състава на службата.
От началото на 2021 г. при пожари и бедствия са се включили общо 59 доброволци. Те са участвали и в овладяването на по-сериозните наводнения и преливания на езера и язовири, които настъпиха през първите две седмици на годината.
На територията на страната има общо 3185 доброволци, които са вписани в регистър на доброволните формирования за защита при бедствия. Те са разпределени в 238 доброволни формирования - около 90% в общините в България имат регистрирани доброволци. Съгласно закона за защита при бедствия има заложено

задължение за общини
с численост до 20 хил.

да имат доброволни формирования.
„За съжаление все още 6 общини от този тип нямат такива“, обясни директорът на „Оперативни дейности“. Най-активна доброволческа дейност се забелязва в София, в Пловдив, Монтана, Враца и Варна. Първенец по доброволци в страната е градът под тепетата, където има регистрирани общо 263-ма.


„Те много добре се включват и по време на подготовката. Правим всичко възможно тези хора на първо място да бъдат добре обучени – да знаят как да реагират и на второ място да бъдат добре екипирани“. В съответствие с нормативната уредба са закупени и необходимите защитни дрехи, така че доброволците да могат да действат ръка за ръка с професионалните си колеги.


„По отношение на обучението постоянно на наши занятия, на наши съвместни обучения са включени представители на общините на доброволците, за да може да тренираме нашето взаимодействие и партньорство. Важно е и те да получават по-голямо самочувствие. Видял съм го на практика в очите на доброволците – колкото по-често участват в наши занятия и сигнали на инциденти, толкова по-уверени се чувстват. Те са неделима част от единната спасителна система на България за реагиране при големи инциденти и затова ще продължаваме да работим в тази насока“, коментира ст. ком. Шотаров. Той обясни, че основен приоритет за дирекцията през 2021 г. е да се разработи

единна стратегия за развитието
на доброволците в следващите 10 години.

Друга голяма задача е въвеждането на още повече обучения при подрастващите в училищата – между 16 и 18 години, за да се разшири както доброволният, така и професионалният състав на службите. Освен това знанията по пожарна безопасност и защита при бедствия и аварии са важни и за всеки един гражданин поотделно и биха могли да бъдат полезни както за по-големите, така и за най-малките ученици.


„Провели сме среща с Министерството на образованието с идеята да влезем в повече училища. Това е големият резервоар от хора, които в бъдеще да станат едни добри доброволци или професионални пожарникари“, обясни ст. ком. Шотаров.
Не всеки обаче може да стане доброволец. Има наредба, която регламентира тази дейност. В нея е посочено, че доброволец може да е всяко дееспособно физическо лице, навършило 18 години, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано. Първото условие фигурира, тъй като някои заболявания биха затруднили значително работата на спасителите и биха ги поставили в риск при изпълнение на дейностите им при акциите. Второто пък е от значение, тъй като

доброволците имат същите
правомощия като професионалистите.

Това означава, че при пожар те имат право да влязат в дома на засегнатия и да окажат помощ. Поради това е важно кандидатите за спасители да нямат користни мотиви, обясняват експертите.
Непълнолетните също могат да подадат документи за доброволческа дейност. Лице, навършило 16 години и ненавършило 18 години, може да бъде обучавано за доброволец, без да изпълнява конкретни задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. При тях процедурата е облекчена – те предават заявление за обучение, подписано от заявителя и родителя или попечителя, както и документ, удостоверяващ, че лицето е клинично здраво.


„Всичко е свързано най-вече с желанието на човека да отдели част от времето си, за да стане доброволец и да научи нови знания и умения. Голяма полза има и за самия човек, тъй като се обогатява, разбира как се реагира при различни ситуации. На първо място той е полезен за себе си и за близките си, след това на съседи и на обществото. Административно са необходими следните документи – молба за ставане на доброволец, медицинско удостоверение, преди се изискваше и свидетелство за съдимост, но това вече се проверява по служебен ред“, заключи директорът на „Оперативни дейности“.

Формированието от русенското село Ценово -
безценен помощник на пожарникарите

Доброволното противопожарно формирование в Ценово е безценен помощник на Районната служба в Бяла при гасенето на пожари и овладяването на извънредни ситуации в региона. Доброволците оказват съдействие и при наблюдението на водните нива, когато има опасност от наводнение, помагат на закъсали шофьори през зимата, участваха и в ликвидирането на огнищата на болестта африканската чума по свинете през лятото на 2019 година.
Формированието се състои от осем души и всички те работят в общинската администрация, затова екипът се събира бързо, когато има ситуация. Разполага със собствен противопожарен автомобил, предоставен безвъзмездно от противопожарната служба в Русе, към който може да се прикачи водоноска. Хората имат екипи и всичко необходимо за работа, редовно преминават и през обучения.
Без никакво заплащане и отнемайки от свободното си време, доброволците участват при ликвидирането на около 20 пожара годишно, дават дежурства и се включват в овладяването на всички критични ситуации в региона. Единственият стимул, който получават с решение на Общинския съвет в Ценово, са няколкото кубика безплатни дърва за огрев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.