През ноември: продажбите на дребно у нас нагоре с 1,2%, в ЕС - с 6,1 на сто

През ноември: продажбите на дребно у нас нагоре с 1,2%, в ЕС - с 6,1 на сто

В България на месечна основа продажбите на дребно през ноември са се увеличили с 1,2 на сто спрямо октомври, когато отчетоха растеж от 1,3 на сто, сочат данни на Евростат.

Най-голям месечен спад се наблюдава през ноември във Франция (-18%), Белгия (-15,9 на сто) и Австрия (-9,9%), а най-голямо месечно увеличение - в Нидерландия (+2,6%), Хърватия (+2,5 на сто) и в Германия (+1,9%). На годишна основа и с календарни корекции продажбите на дребно са намалели с 2 на сто в ЕС и с 2,9 на сто в еврозоната. В България годишният спад на продажбите на дребно през ноември е -6,4 на сто спрямо -6,7 на сто през октомври.

Най-голям годишен спад е отчела Франция (-15,7%), следвана от Словения (-14,2 на сто) и Белгия (-11,7%). Най-съществено са се увеличили продажбите на дребно на годишна основа през ноември в Германия (+8,8%), Дания (+8,7 на сто) и в Нидерландия (+6,6%). Продажбите на дребно със сезонни корекции в ЕС са намалели с 5% спрямо октомври, а в еврозоната - с 6,1 на сто. През октомври търговията на дребно нарасна с 1,4% и в двете зони.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.