111 жп гари връзват продажбата на билети с Интернет през май

111 жп гари връзват продажбата на билети с Интернет през май

3,2 млн. души ползват ценови облекчения по междуградския транспорт

До месец май новата система за продажба на билети през Интернет за всички влакове ще бъде внедрена в 111 гари, каза днес в отговор на депутатски въпрос министърът на транспорта Росен Желязков. По този начин ще се даде възможност на всяка от тях да има информация в реално време колко места във вагоните на композициите са заети и колко пътници от къде до къде пътуват. Общо обслужваните гари в страната, имащи гишета за продажба на билети са 148.

Относно използването на билети закупени през сайта на държавния жп пътнически превозвач, от БДЖ поясниха, че в почти всички бързи влакове кондукторите са снабдени с електронни устройства за идентификация на превозните документи.

Транспортният министър припомни вчера в парламента, че през октомври миналата година е въведена в употреба новата система за продажба на билети през интернет за всички пътнически влакове.

„В ход е обществена

поръчка за доставка на 30 автоматизирани билетни машини,


които да бъдат разположени на основните гари в страната. През 2019 г. е открита процедура и по доставката на нов подвижен състав - 16 мотрисни влака, 10 електрически локомотива, 30 пътнически вагона, използвани в конвенциалната железопътна система в Европейския съюз, както и редица поръчки за ремонт на наличния локомотивен и мотрисен вагонен парк“, информира още Желязков.

По думите му, продължава и диалогът с неправителствените организации за подобряване на комплексното транспортно обслужване (автобус - метро - влак/) на територията на София. „Към момента БДЖ "Пътнически превози" извършва обществен превоз с 23 международни бързи,

77 бързи, 135 пътнически влака и 353 крайградски

пътнически влака. С тях се обслужват общо 685 експлоатационни пункта в цялата страна, в т. ч. жп гари и жп спирки. През 2020 г. се повишава обемът на превозите с над 330 хил. влакокилометра, в т. ч. възстановяването на влака "Чайка" /Бургас - София - Бургас/, по-ранното пристигане на влакове от Бургас и Русе, по - удобни връзки между главните и второстеренни жп линии, намаляване на времето за пътуване между София, Варна и Бургас, посредством елиминиране на гари с минимален пътнически поток“, отчете още Росен Желязков.

„Всяка година графикът за движение на пътническита влакове се съгласува с областните управи, кметове на общини, кметства и кметски наместничества, през чиито територии преминават влаковете на БДЖ, припомни транспортният министър. „През настоящата година няма жп линия или участък, през която движението на пътнически влакове да е преустановено или редуцирано. Подобни мерки не се планират и през следващия период 2020 - 2021 г.“, добави Желязков.

Транспортният министър припомни, че ценови облекчения за пътувания с междуградския транспорт ползват 3,2 млн. души от населението на страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.