През август: Приходите на хотелиерите доближават предпандемични нива

През август: Приходите на хотелиерите доближават предпандемични нива

Туризмът в България продължава да се възстановява от пандемията с неочаквано бързи темпове, особено що се отнася до приходите на хотелите и реализираните нощувки. Това се вижда от данните на Националния статистически институт (НСИ) за пиковия за сектора месец август, цитирани от Investor.bg. През най-активния за туризма у нас летен месец приходите от нощувки почти доближават предпандемичните нива.

През осмия месец от годината приходите от нощувки се увеличават с 80% в сравнение с август 2020 г. и достигат 357 млн. лв. През август миналата година, заради ограниченията при туристическите пътувания, приходите от нощувки се сринаха до 198 млн. лв. През този август обаче приходите са ускорили съществено ръста си, тъй като се доближават до предпандемичните нива от 2019 г., когато постъпленията от нощувки са на стойност 378 млн. лв.

Нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през август 2021 г., са над 5,36 млн., или с 51% повече в сравнение със същия месец предходната година. Чуждестранните туристи са реализирали 3 млн. нощувки, а българските – над 2,3 млн..

С близо 40 на сто за година се повишава броят на пренощувалите лица в местата за настаняване. като така показателят се качва на 1,32 млн.през август на годишна база. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през август 2021 г., са 695 000 и са реализирали средно по 3,4 нощувки. Чуждите граждани са 630 000 и са реализирали средно по 4,8 нощувки.

В хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 75% от общия брой нощувки на чужди граждани и 40% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 18% от нощувките на чужди граждани и 27% - на българи.

През август тази година с 16 процентни пункта на годишна база се увеличава и общата заетост на леглата в местата за настаняване, достигайки 60 на сто. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 77%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 55%, и с 1 и 2 звезди – 38 на сто.

През август, по време на продължаващата епидемична обстановка в страната, са функционирали 3 058 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. В сравнение с август 2020 г. общият им брой се увеличава с 5,6%, а броят на леглата в тях - с 11,4%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.