През август по-малко са били германските фирми с намалено работно време

През август по-малко са били германските фирми с намалено работно време

През август делът на компаниите на непълно работно време е намалял в почти всички отрасли на икономиката на Герамния, въпреки все още големият им общ брой, посочи в понеделник експертът по пазара на труда на немския институт Ifo Себастиан Линк.

Схемата за съкратено работно време, известна още като Kurzarbeit, позволява на работодателите да прехвърлят служители си на по-малко на брой работни часове или дори да не работят, като съществена част от разходите за това се покриват от държавата.

През август 53% от промишлените фирми са със съкратено работно време спрямо 57% през юли, показват резултати от последното ежемесечно проучване на водещия немски институт.

Сред доставчиците на услуги през август 33% от компаниите все още работят на непълно работно време след 39% през юли. В търговията делът пада от 31% до 26 на сто. В строителството едва 7 процента от компаниите са работили на непълно работно време през август след 11% през юли.

Огромни разлики обаче се крият за обобщените данни за основните икономически сектори. Това е особено очевидно при доставчиците на услуги. Въпреки че средната стойност на фирмите с непълно работно време е бил през август само 33%, цели 88% от туристическите агенции и туроператорите са функционирали при съкратено работно време.

През август имаше много малко компании на непълно работно време в сферата на недвижимите имоти и жилищата - едва 4,2%, както и при доставчиците на информационни услуги - едва 2,8 на сто.

Подобно е смесената ситуацията и в промишлеността: средният процент на фирми със съкратено работно време е бил 53 на сто. Въпреки това през август цели 80% от компаниите, произвеждащи метали, са продължили да работят на непълно работно време. Това важи за 67% от производителите на облекло и за 67% от производителите на метални изделия. В автомобилната индустрия този дял е бил 65%, в химическата индустрия е бил 34%, а при хранителните производители - 14% и във фармацевтичната индустрия едва 4 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.