През април: 0,2% ръст на индустрията в България

През април: 0,2% ръст на индустрията в България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия ЕС нарасна стабилно през април за втори пореден месец, компенсирайки спада през февруари, показват последни данни на Евростат.

В същото време промишленото производство в България се повиши скромно през април с 0,2%, но след ръст с 4,8% през март. Спрямо април 2020 г. промишленото производство в нашата страна нарасна с 22,8% след повишение със 7,3% през март.

Производството в целия ЕС се повиши през април с 0,5% спрямо март, когато нарасна с 0,8%, докато в еврозоната скочи с 0,8% след повишение с 0,4% месец по-рано. По този начин европейското индустриално производство компенсира спада от февруари, който беше първият след неговите сривове през март и април 2020 година, когато икономиките в Европа все още бяха под влияние на шока от първата вълна на коронавирусната пандемия и въведените заради нея национални локдауни на Стария континент.

Скок през април беше отчетен в почти всички основни индустриални групи, като производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба нараснаха през април с 2,9% в ЕС и с 3,4% в рамките на еврозоната, докато енергийното производство нарасна съответно с 2,9% и с 3,2%, а производството на капиталови стоки (на средства за производство) се повиши съответно с 0,8% и с 1,4 на сто. Единствено производството на недълготрайни потребителски стоки се сви през април в ЕС с 0,7%, а в еврозоната - с 0,3 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.