ПРЕЗ 2021 г.: ПСС помогнала на 1400 пострадали

ПРЕЗ 2021 г.: ПСС помогнала на 1400 пострадали

На 1400 пострадали е оказана помощ през настоящата година, съобщи директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК Емил Нешев във връзка с началото на зимния сезон.

През предходната 2020 г. е била оказана помощ общо на 2 503 души - спадът е с над хиляда пострадали. Основният спад е от случаите на оказана помощ по ски пистите - през изминалата година те са 1 234, като за 2019/2020 г. те са били 2 376. Имаме повече от 1000 случая по-малко заради ковид, заради по-малкото посещения на чужди туристи, и въобще - по-малката населеност по ски пистите, посочи Емил Нешев.

Не е такава ситуацията обаче при осъществените акции във високата планина - случаите, в които ПСС няма дежурни постове в планината, а всичко се организира от населените места и участват почти изцяло доброволни планински спасители. Тези акции са 143 до вчера, при 114 през предходната 2020 година. Това показва

сериозен ръст в акциите във високата планина

При тези 143 акции е оказана помощ на 166 човека, от тях 155 са живи, 10 души са починали, а един все още е в неизвестност. Има и над 65 случая на оказана помощ само по телефона от спасителите от Централния денонощен пост, без да се налага излизане на хора на терен, обясни Емил Нешев.

Според броя акции във високата планина на първо място е Стара планина - с 40 акции, 36 са в Рила, в Пирин - 34, Витоша - 26, Осогово, Беласица и Родопите са с по две акции и една е на Славянка.

Според причината, довела до необходимостта от спасителна акция, на първо място е туризмът в планината /101 акции/, 10 са причинени от фрирайд със ски, седем от фрирайд със сноуборд. Все по-малко стават случаите от битов характер по хижи и заслони. Планинските спасители са осъществявали почти изцяло транспортни акции /102/, при които е трябвало да намерят пострадалия, да го стабилизират и транспортират до място, където може да бъде предаден на спешна помощ. Имало е и 24 случая на извеждане от трудна ситуация и 14 на търсене. Една акция е била с използване на хеликоптер. Имало е и една лавинна акция и една евакуция от високи дървета на парапланеристи.

Основната причина за инцидентите в планината остава подценяването на условията 

както и недооценяване на собствените възможности. Непознаването на теренните особености и метеорологичната обстановка също са фактори, които водят до нещастия, наред със слабата физическа подготовка, извънпистовото каране и неподходящата екипировка.

Въпреки пандемията, в ПСС са се състояли основните курсове за обучение и тази година има 15 нови сертифицирани спасители, трима лекари - планински спасители, четирима нови инструктори по планинско спасяване и един нов инструктор в Групата за спасяване с кучета.

В сайта на ПСС се поддържа актуална информация за запознаване на излизащите в планините с всичко необходимо за предпазване от инциденти.

Тази година успяхме да достигнем до сърцето на много хора и фирми, имахме няколко големи кампании и успяхме да съберем над 130 000 лева от дарения и спонсорства, каза още директорът на ПСС Емил Нешев, като благодари на всички, включили се в подпомагането на Службата. Оценяваме всяка стотинка, която хората са извадили от джоба си да ни дарят, за да бъдем по-ефективни и по-добри, каза той. В сайта на ПСС е разработена форма за онлайн дарения.

Благодарение на тези кампании от ПСС са се сдобили с RECCO детектори, наети за пет години, като се надяват да им помогнат в спасяването на хора.

Председателят на ПСС на БЧК инж. Веселин Ганчев призова скиорите да се съобразяват със собствените си възможности и с означенията на пистите.

Основно правило е "задният пази предния".

По отношение на т.нар. фрирайдъри - скиори и сноубордисти, които карат в необработени терени, Ганчев призова да се съобразяват с правилата, а така също да се запознаят с устройства, които биха им помогнали, като индивидуални лавинни уреди, но въпреки тях, да не смятат, че ги правят безсмъртни. За обикновените туристи Ганчев препоръча добрата екипировка и предварителната подготовка във всяко отношение, а родителите на малки деца да внимават за белези на измръзване. Основното нещо при планината е тя да не бъде подценявана, напомни Веселин Ганчев, който призова също планината да не бъде замърсявана.

Сезонът поставя на изпитание всички нас, каза на пресконференцията за предстоящия сезон председателят на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров, цитиран от БТА. По думите му, всички туристи, които ще ползват планините, са защитени, защото зад гърба им стои мощна институция - ПСС. Близо 600 доброволци, 60 служители и над 20 обучени кучета са на разположение в 33 отряда в цялата страна, каза Григоров и ги оприличи на армия от хора с големи сърца, които често рискуват своя живот, за да спасят друг. Животът е наш, длъжни сме да го пазим, да спазваме указанията и да сме разумни, когато сме в планината, посочи той. И независимо, че сме сигурни и спазваме правилата, все пак е хубаво да се застраховаме, една застраховка е една гаранция, каза още Христо Григоров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.