ПРЕЗ 2021-а: 250 българи с разрешение да се лекуват в чужбина

ПРЕЗ 2021-а: 250 българи с разрешение да се лекуват в чужбина

Националната здравноосигурителна каса е издала над 250 разрешения за лечение в чужбина независимо от обявеното извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Това отчитат от Касата за периода до 30-и юни 2021-а.

32 от разрешенията са за провеждане на планово лечение в чужбина (ЕС), заплащано от НЗОК (с формуляр S2) по постъпили нови заявления. Те са получили „зелена светлина след съответното разглеждане и одобрение на база получени становища от консултантите на НЗОК по профила на заболяването.
За първото шестмесечие на 2021-а са издадени и 222 формуляра S2 за провеждане на планово лечение в ЕС по реда на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, за провеждане на лечение в чужбина на лица на възраст под 18 години и над 18 - годишна възраст, включително и по заявления за продължаващо лечение и контролни прегледи на пациенти, както и издадените формуляри по реда на Наредба № 2 на МЗ, за които са приложими механизмите за координация на системите за социална сигурност:

Най-много от издадените формуляри S2 са за лечение в Германия – 117. След това се нареждат Франция, Австрия и Швейцария. Там съответно за лечение са заминали съответно 34,32 и 20  българи. Формуляри S2 са издадени за още  5 страни. 9 български граждани са се лекували в Белгия, шестима в Гърция, двама в Италия и по един във Великобритания и Люксембург.

Най-честата патология при пациентите под 18 - годишна възраст, за която са издавани формуляри S2, са ортопедични операции, вкл. с ортезолечение (коригиращи при ДЦП, вродена псевдоартроза, хипоплазия и др.), сарком на Юинг – за комплексно лечение; очна патология (ретинобластоми, вродена катаракта/глаукома, ретинопатия на недоносеното), вродени аномалии (микротия/атрезия на ухо, вродени лимфангиоми/хемангиоми); онкологични заболявания и др. 
Най-честите диагнози и заболявания за лица над 18 - годишна възраст, за които са издавани формуляри за планово лечение в чужбина, са за онкологични заболявания - малигнен меланом на хороидеята (за комплексно органосъхраняващо лечение с протонтерапия, последващи операции и проследяване), ортопедични заболявания (сарком на Юинг, хондросаркоми) – за оперативно лечение и евентуално протезиране; за проследяване при състояние след трансплантация в чужбина на органи (бъбрек, бял дроб) или след алогенна костно-мозъчна трансплантация при малигнени хематологични заболявания; за химиотерапия/таргетна терапия при онкологични заболявания, за комплексно рехабилитационно лечение и др.
От Касата посочват още, че от всички издадени формуляри са върнати неизползвани оригинали са 10 бр. Основната причина за това е отлагане на първоначално планираните дати за прием от чуждите лечебни заведения поради пандемичната ситуация с COVID-19. „В последствие формулярите са преиздадени за друг период на лечение, след определяне на нови дати за прием от страна на чуждите клиники”, допълва от НЗОК.

В рамките на половин година НЗОК извършила разходи за одобрено лечение на лица до 18-годишна възраст за 14 771 328, 86 лв. От тях за лечение в чужбина са 4 291 943, 29лв.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.