ПРЕЗ 2021: 7 пъти повече мигранти в опит за нелегално влизане у нас
2

ПРЕЗ 2021: 7 пъти повече мигранти в опит за нелегално влизане у нас

От 01.01. до 30.04.2021 г. опитите на граждани на трети страни да влязат незаконно през българо-турската граница са с почти 7 пъти повече в сравнение със същия период на 2020 година, сочат данните от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

Служителите на ГД „Гранична полиция“ не са допуснали 3978 нелегални имигранти да влязат в страната. Задържали са 147 - 27 на граничните контролно-пропускателни пунктове и 120 извън зоните на ГКПП. Най-много са задържаните от Сирия, Афганистан и Ирак.

От началото на годината опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно на вход през българо-гръцката граница са с почти 12 пъти повече в сравнение с 2020 година. Граничните полицаи не са допуснали 2213 нелегални имигранти да влязат в страната, те са се завърнали обратно във вътрешността на Гърция. Задържани са 97 лица /28 - на ГКПП, 69 – извън зоните на ГКПП/.

За периода 01.01-30.04.2021 г. на изход на държавната граница са задържани 449 граждани на трети страни, което представлява увеличение с повече от 5 пъти спрямо същия период на 2020 г. Най-много са задържаните при опит да преминат на изход българо-сръбската граница – 358.

Преобладават лицата от Афганистан, Сирия и Мароко, като повечето от тях са били задържани в страната и са регистрирани. Публикуваната статистика е във връзка с работното посещение на служебния зам.-мнинистър на вътрешните работи Венцислав Катинов в района на ГКПП - Капитан Андреево.

Зам.-министър Катинов се запозна с организацията на работата на "Гранична полиция" в участъци от българо-турската и българо-гръцката граница и на ГКПП - Капитан Андреево. Той поясни, че целта му е да се запознае на място с ефективната охрана и същевременно - да засвидетелства подкрепата на ръководството на МВР към служителите. Той подчерта, че наред с обезпечаването на честни избори, ефективната охрана на държавната граница е основен приоритет. Зам.-министър Катинов обсъди с професионалния състав създадената организация за противодействие на миграционния натиск - една изключително отговорна и постоянна задача, която МВР изпълнява. На място зам.-министърът се запозна със състоянието на оперативната обстановка и възможностите на използваните системи за наблюдение и охрана на границата. Заедно с директора на ГД „Гранична полиция“ гл.комисар Светлан Кичиков и директорите на РДГП - Елхово и Смолян ст. комисари Деян Моллов и Стоян Мандаджиев, той посети локалния координационен център в ГПУ-Свиленград и ГПУ- Ново село и се запозна с условията, при които граничните полицаи работят, както и с техническата им обезпеченост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.