През 2020 г.: Столичани събрали 91 тона повече текстилни отпадъци

През 2020 г.: Столичани събрали 91 тона повече текстилни отпадъци

1 186 тона текстилни отпадъци са събрани разделно на територията на Столичната община през миналата година от системата за разделно събиране на текстилни отпадъци, организирана от общината. Те са с 91 тона повече от събраните през 2019 година, съобщиха от Столична община.

От кметството имат сключени договори с „Евротекс“ ЕООД и "Тексайд България" ЕООД,  като на 72 точки в града са разположени 86 специализирани контейнера.

От Общината напомнят, че целта е колкото се може повече текстилни отпадъци да се използват повторно или да се рециклират, с което да се намали делът за депониране.

Разделното им събиране е пък е и една от мерките на общината за намаляване на фините прахови частици във въздуха, като се ограничава възможността този вид отпадъци да попадат в печките на отделни домакинства и да се изгарят. Още през 2019 г. на територията на общината се разположиха специализирани контейнери с механизъм, непозволяващ изваждане на отпадъци от тях.

Системата за събиране на отпадъчен текстил от гражданите, както всяка друга система, е динамична и се развива във времето, като се увеличава и броят на контейнерите. Събраните текстилни отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци до техните площадки, на които се извършва сортиране.

Отпадъците се разделят по видове, като годните за повторна употреба се отделят, а останалите са нарязват и се използват в индустрията. Това, което остава след сортирането, се балира и се предава на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване. Негодни текстилни материали се сортират по цвят, изрязват се копчета и ципове и се предават на инсталации за производство на изолационна вата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.