През 2020-а: Близо 47 000 души над 50 г. започнали работа

През 2020-а: Близо 47 000 души над 50 г. започнали работа

46 617 души над 50-годишна възраст са постъпили на работа за периода януари-юли 2020 г. Те са с близо 2000 повече в сравнение с миналата година, въпреки негативното въздействие на разпространението на COVID-19 върху пазара на труда. Това сочат данни на Агенция по заетостта, съобщава социалното министерство.

„Безработните лица над 50 г. са сред приоритетните групи в политиката за насърчаване на заетостта на Министерството на труда и социалната политика.”, посочват от там и уточняват, че за тях се реализират целеви програми и мерки, финансирани със средства от държавния бюджет. По тях от началото на годината до 31 август 7 518 лица над 50 години са включени в заетост и/или обучения.

"Възрастните хора са сред най-застрашените от изключване от пазара на труда групи, въпреки това сред работодателите се наблюдават положителни нагласи за наемане на работа на лица над 55 г. Те ценят тяхната отговорност, трудови навици и практически опит", посочават от институцията.

По данни от проучване относно възможностите за повишаване на доходите от труд и насърчаване на заетостта на продължително безработните и неактивните лица, проведено през януари 2020 г., около 66% от анкетираните работодатели са склонни да наемат лица над 55 години. От тях 38,9% са изразили категорична готовност да наемат лице над 55-годишна възраст. Висок е и делът на работодателите, които са склонни да наемат лице от тази група на ръководна позиция – около 57%.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.