През 2019г.: 2700 кандидати повече  за детски градини в София

През 2019г.: 2700 кандидати повече за детски градини в София

2700 деца повече са кандидатствали за ясли и детски градини в София през тази година в сравнение с предходната. Това става ясно от доклад за завишаване броя на децата в групите в детските заведения в столицата, внесен за обсъждане в общинския съвет от зам.-кмета по образование Тодор Чобанов.

По-големият наплив за забавачките се обяснява с това, че „през последните години има засилен миграционен приток на млади семейства към София, като по-голямата част от тях са с деца в предучилищна възраст“. За предстоящата учебна 2019-2020г. 19 903 кандидатстваха за място в детска градина. От тях на първо класиране бяха приети 10 530 деца, 2227 пък поискаха да бъдат преместени в друга забавачка, а общо свободните места бяха 13 948. В доклада се посочва още, че в периода 2007-2018 г. общината е инвестирала средства в построяването на 92 нови сгради на детски градини и по този начин са разкрити над 15 хил. места. От документа става ясно, че в момента не достигат 450 места в градинските групи и 5500 в яслените.

Предложението за допълнителното увеличаване на местата в яслените и детските групи е само при условие, че в дадена забавачка е констатиран недостиг на места. В доклада се посочва, че максималният брой на децата в яслените групи може да бъде завишен само в случаите, когато броят на децата, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период от три последователни месеца, е по-малък от 12, а при останалите групи – 18.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.