Регистрираните случаи на агресия в училище са достигнали 3616 за учебната 2017/2018 г. За последните три години те са нараснали с около 600. За учебната 2015/2016 те били 3043, а за 2016/2017-а с около 200 повече – 3208. Броят на регистрираните инциденти пък намалява с почти два пъти за същия период от време. За 2015/2016 -а те били 5060, 2016/2017-а 5362, а за 2017/2018 - 2890. Това сочат данни на Министерството на образованието и науката, предоставени на „Монитор“.

„Според нас по-малкият брой инциденти се дължи на по-голямата чувствителност към темата за агресията. По-голямата част от случаите, които преди са били регистрирани като инциденти, сега се посочват като по-разпознаваеми форми – на тормоз, агресия или насилие над учител или дете“, коментира причината за разликите зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя отчете като проблем и увеличението на вербалната агресия като за предходната година случаите са 3040. За 2017/2018-а обаче са намалели случаите на физическа агресия (2751) и кибертормоз (274).

Един от най-грозните инциденти в Бургас е от преди година, когато избухна уговорен бой между момичета от две училища след последния учебен час. Сблъсъкът започнал с шамари, ритници и скубане на коси. Масовото меле било прекратено благодарение на бързата реакция на родителите и намесата на униформените, които пристигнали само след три минути. До схватката се стигнало след скандал и разменени обиди в социалната мрежа.

В Царево пък петокласник забива юмрук на учителката си в час, а брат му нападна охранителя в школото. 12-годишният хлапак, който е от ромски произход, нахлул в часа по български език и литература, прекъснал учебните занятия и без видима причина фраснал литераторката, докато тя преподавала урока. Петокласникът, който и друг път имал прояви на агресия, е изключен на секундата от училището след спешно съвещание на педагогическия съвет.

Според Сачева притеснително е и почти двойното увеличение на регистрираните случаи на агресия над учители. Преди две години те са били 220, докато за предишната учебна 2017/2018-а са 391.

„Обяснението за това е, че се говори доста по темата и учителите вече придобиват по-голяма увереност да споделят“, каза Сачева.

Според статистиките почти няма промени при насилието на деца върху деца. Разликата между предходните две години е само в 10 случая – за 2016/2017- а са 433, а за 2017/2018 г. - 423. Според Сачева има няколко фактора за това – социалната среда, медийното съдържание, както и големият брой ученици в някои училища. „На базата експертни оценки мога да кажа, че нарастването на броя на децата, които растат във влошена социална среда – с един родител, в ситуации на родителски конфликти, на родители емигранти, които пътуват и не са с тях, създава предпоставки децата да опитват да решат различни свои проблеми чрез агресия. Вторият фактор е медийното съдържание – не само това, което гледат по телевизията, но и в интернет. Има много училища, в които учат голям брой деца на различни възрасти и с различен социален статут.

Това също може да създава предпоставка за инциденти и конфликти“, обясни зам. просветният министър. Сачева посочи някои от мерките на МОН за справяне с агресията - тази година е увеличен броят на психолозите.

В Русе през ноември единайсетокласник от СУ „Васил Левски“ бе пребит от тийнейджъри в голямото междучасие заради момиче. В края на януари м.г. пък градът бе потресен от брутална саморазправа с 16-годишно момче. Един от нападателите буквално скачал върху главата на жертвата си. Той бе задържан и осъден условно, след което продължи образованието си в професионална гимназия в града. За да унизят жертвата, биячите, също ученици, заснели боя с мобилен телефон и качили видеото в интернет.

Последният случай на агресия в Стражица младеж счупи ченето на по-малък от него ученик в спор за момиче. Преди няколко месеца две момичета на възраст 16-17 години си спретнаха класически женски бой, придружен с писъци, хапане, скубане на косите и дране с нокти, за да си поделят красив и по-голям от тях с 1-2 години батко. Преди време десетинагодишно дете едва не откачи главата на свой съученик, след като го халоса с пластмасов стол в класната стая.

Няма регистрирани случаи на агресия в РУО-Добрич. Всяко училище си има тетрадка, в която се описват подобни случаи и училищната комисия се занимава с тях. Във варненските училища агресията намалява, сочат данните на Регионално управление на образованието. През 2016/17 година случаите на насилие над деца са били 73, през миналата учебна година те са намалели на 42.

По темата: насилие училища
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наблюдават кораб с 30 души китайски екипаж на пристанище Бургас

Поне 100 души в България под карантина заради коронавируса (ОБЗОР)

Наблюдават кораб с 30 души китайски екипаж на пристанище Бургас

Поне 100 души са подставени под карантина или наблюдение заради това, че се връщат от страни, в които има разпространение на коронавирус.

Близо 3000 човека купували стаж миналата година

Броим по 3 бона, за да се пенсионираме (ТЕМАТА)

Близо 3000 човека купували стаж миналата година

Средно по 21,84 месеца или почти 2 години не са достигали на хората, пожелали да закупят стаж за пенсиониране през 2019 година. Това става ясно от данни, предоставени на „Монитор“ от Националния осигурителен институт.