Превързочна сестра в Неврохирургията в Пловдив се е разболяла от Ковид – 19, съобщи на пресконференция директорът на РЗИ в Пловдив д-р Ваня Танчева – Манчева и областния управител Дани Каназирева.

Те уточниха, че медицинската сестра е на 59 години и поради естеството на работата си е имала контакти с почти всички пациенти в Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Св. Георги“. Затова се изследват настанените там 20 пациенти и колегите й. Жената имала и съпътстващи заболявания, но състоянието й в момента не е тежко. Към момента тя е под домашно лечение - от леко към средно-тежко състояние с температура и грипоподобни симптоми.

Вторият нов случай от Пловдив е мъж на 35 години, чието състояние е средно тежко. Той бил наблюдаван от известно време, тъй като имал симптоми. След като пробата му се потвърдила, бил приет в Инфекциозна клиника в Пловдив. В лечението му е включен препаратът Хлорохин, каза директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева – Манчева.

С тези двама пациенти болните от коронавирус в Пловдив стават общо седем. Отделно от тях са и двама пациенти, настанени в болницата в Карлово.

В Пловдив се чакат нови 6 проби на съмнителни пациенти, които трябва да станат до обяд, съобщи за Агенция Монитор шефът на Инфекциозна клиника доц.д-р Андрей Петров. Двама от пациентите - мъж и жена, са от днес. Другите 4 - от вчера. Всички са в добро общо състояние, нямали пневмонии. Днешните мъж и жена няма връзка помежду си, имали са контакти със свои близки, завърнали се от Англия. Пробата на едномесечното бебе все още не е готова, каза доц. Петров.

По предложение на областния управител Дани Каназирева  Медицинският щаб реши да бъдат разкрити денонощни приемни кабинети, за да се облекчи работата на Инфекциозна клиника и хората да не чакат с часове за консултация и евентуално приемане. 

Кабинетите ще бъдат разкрити в УМБАЛ“ Каспела“ –в сряда вечерта от 19 часа, Транспортна болница – четвъртък срещу петък в 00.00 часа. Същото решение е взето и за МБАЛ “Свети Мина“, като община Пловдив трябва да създаде организацията и да обяви кога най-скоро кабинетът ще заработи.

В денонощните кабинети на място специалистите ще преценят дали болният ще бъде хоспитализиран  или ще му бъде назначено домашно лечение.

„За мен това е  изключително важно решение, защото стотици са сигналите от хора със симптоми и  температура, повече от три дни, които  отиват в инфекциозна клиника и  чакат дълго време  на опашка, за да бъдат прегледани. За да не създадем хаос в здравеопазването, моля за отговорно поведение и  всеки да следва указанията на личния си лекар и едва тогава да потърси Спешна помощ или кабинетите“, коментира Каназирева. Тя обясни,  че тези кабинети ще бъдат още един филтър за консултиране на пациенти със съмнение за коронавирус .  Каназирева допълни, че  е получила пълна подкрепа от директорите на УМБАЛ “Каспела“ и Транспортна болница. 

Медицинският щаб, също така, прие по предложение на директора на Спешна помощ – д-р  Димитър Христозов,   да бъде разкрит денонощен лекарски кабинет и в ДКЦ “Изток“ в „Столипиново“. Организацията и откриването му  е възложено на община Пловдив.

„По този начин на  жителите на ромския квартал няма да им се налага да обикалят по останалите здравни заведения в града и ще се ограничи струпването на цели фамилии пред спешните приемни отделения“, коментира областният управител. Тя отново припомни, че всеки граждани с притеснения и симптоми, първо трябва да се обади на личния си лекар и да следва  указанията му. При усложняване на състоянието болният  да търси Спешна помощ, която ще го транспортира до приемните кабинети, които ще бъдат разкрити в трите болници. Същият алгоритъм важи и за поставените под карантина лица.

В четвъртък на Транспортна болница ще бъдат дарени  предпазни средства и областният управител ще се срещне с медиците и персонала на здравното заведение.

По темата: коронавирус
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини