Превърнаха бивш пионерски дом в Шумен в модерна шахматна база

Превърнаха бивш пионерски дом в Шумен в модерна шахматна база

Модерна обновена база за шахмат откриха председателят на Спортен клуб по шахмат "Шумен" Илиян Хараланов и кметът на община Шумен Любомир Христов. "Дворецът на шаха" е в сградата на някогашния пионерски дом, а обновяването му и превръщането му в съвременна база е резултат от съвместно партньорство на клуба и общината, в което самият клуб инвестира 85 хиляди лева.

Тласък на партньорството дава преди година и половина Илиян Хараланов. Младият мениджър не е свързан по никакъв начин с шахмата и дори признава, че познава само основните неща в шаха от обща култура, на ниско ниво, в сравнение с децата, които се занимават в клуба. Илиян често се впечатлява от различни положителни примери в града и от възможностите на младите хора.

Така било и този път - попаднал на текст в местен сайт. "Статията разказваше, че едно младо момиче е шампион на България до 16 г., Нона Мирчева, има шанс да отиде на Световно първенство и клубът търсеше средства. Аз откликнах и така започна нашето приятелство. Стъпка по стъпка решихме да направим един по-дългосрочен проект, една визия на клуба, стратегия цели и по този начин стигнахме до днешния празник. Първо се представихме на общината, те ни харесаха проекта, предложиха ни тази сграда за 10 години срещу инвестиция за четири години от 85 хиляди лева (80 хиляди вече са вложени до този момент), ние поехме този ангажимент.  Това е първата ни стъпка да имаме най-голямата и най-модерна база в България, това вече е факт. Визията на клуба е Шумен да бъде шахматната столица на страната.” - описва началото на шахматното си приключение Илиян Хараланов.

"Не, няма намеса на интериорни дизайнери, всичко е плод на нашите виждания и на идеи на Илиян Хараланов." - разказва доайенът на шахматистите в Шумен треньорът Василис Бунис. На първия етаж са разположени маси за игри и тренировки, а по стените са окачени десетки произведения от световното наследство в областта на изобразителното изкуство. Обединяващото е, че всички представляват сцени с игра на шах. "Събрани са картини от един период от над 200 години. Шахматът е бил популярна игра, играели са го благородници, духовници, короновани особи - разказва Бунис. Идеята за това представяне на шахматната история била на председателя на клуба. Пипнат е всеки детайл - от диванчето, което е в "шахматното" черно-бяло, до пиктограмите на вратите на тоалетните, където вместо М и Ж има Цар и Царица с шахматните фигури.

В момента в клуба се обучават около 50 ученици, но стратегията на шахматното ръководство е до една-две години броят им да се увеличи до над 100.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.