Превръщат къщата на Антон Новак в културно-исторически център
2

Превръщат къщата на Антон Новак в културно-исторически център

Започна обследване на къщата на създателя на Морската градина във Варна, чешкият архитект Антон Новак. Целта е изготвяне на технически паспорт на сградата, преди реставрационните дейности по нея, съобщиха от общинската дирекция „Култура и духовно развитие“.

Къщата се намира в Приморския парк и бе предоставена от държавата на Община Варна за безвъзмездно управление. В момента се работи по подготовка на техническата документация за ремонта и превръщането й в културно-исторически център, свързан с живота на Антон Новак и създаването на Морската градина.

Успоредно с това Община Варна подготвя проектно предложение за дигитализиране на архива на паркостроителя. Това може да стане възможно в рамките на програма „Морско дело и рибарство“, където предстои  отваряне на мярка, даваща различни възможности за европейско финансиране на дейности, свързани с инвентаризация на културни, исторически и природни обекти.

Наследници на Антон Новак са готови да предоставят на Община Варна богат архив от снимки и кореспонденция, които не са публикувани досега. Проектът предвижда и създаване на албум с архивната колекция, добавиха от общинската дирекция „Европейски и национални оперативни програми“.

Роденият в Австроунгарската империя Антон Ян Новак пристига в България при управлението на кмета на  Варна – Михаил Колони по покана на археолога Карел Шкорпил. Преди това oтказва да приеме поканата на княз Фердинанд за длъжността „царски шеф-градинар“ на резиденция „Евксиноград“.

По поръчка на градската управа на Варна, Новак създава проект и започва осъществяването на един от най-големите градски паркове в България с редки растения и цветни видове oт Лонгоза, Странджа, Цариград и Средиземноморието. Управител е на Морската градина – Варна от 1895 г.

През 1899 г. поради „голямата деятелност“ на Новак, общината му построява къща край входа на Морската градина до днешната сграда на Радио Варна. Антон Новак създава общо 37 парка в морската столица, сред които Градската градина, парковете на Музея „Владислав Варненчик“ и на Девическата гимназия, където днес е РИМ-Варна, озеленяването край църквите и по улиците на града.

Създава и парковете при Аспаруховия вал, при църквата „Света Петка“, градините на Катедралния храм „ Свето Успение Богородично“, при църквата „Свети Николай“ и парка при Арменското училище. За уреждането на парка при музея „Владислав Варненчик“ получава орден „За гражданска заслуга“ от правителството на Полската република.

35 години той влага сили в благоустройството на града и ръководи общинската служба за озеленяване, за да завърши живота си в бедност. От историята се знае, че Новак е напуснал жилището, след уволнението му през 1937 година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.