Превръщат хотели край Варна в хосписи

Превръщат хотели край Варна в хосписи

Официално субсидираните от държавата са два, с капацитет по-малък от 200 души

Недостигът на места в държавните старчески домове даде възможност на много от хотелиерите по морето да се спасят от фалити, като превърнат материалната си база в хосписи за възрастни.

Официално субсидираните от държавата във Варненско домове са два, с капацитет по-малък от 200 души. Единият е в село Ветрино и е само за 10 души, а другият е Комплексът за социални услуги „Гергана“ в курорта „Св. Константин и Елена“, в който се съвместяват под един покрив Дом за стари хора със 100 места и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания с капацитет от 50 души. Те ползват общи помещения - хотелска част, кухненски блок и перално помещение. Всяка една от стаите има собствен санитарен възел и тераса. В дома се настаняват мъже и жени, навършили пенсионна възраст, със или без експертно решение на ТЕЛК. При настаняване се

изготвя оценка на потребностите

като екип от специалисти, установява психическото и физическото състояние до момента на потребителя и спрямо него извлича онези потребности, с които е необходимо да се работи занапред. Акцентира се върху адаптация към новата среда и психо-социална подкрепа.

Медицинските услуги включват изготвяне на личен амбулаторен картон на всеки новопостъпил, профилактика, прегледи и имунизации, диагностика и лечение на заболяванията, насочване и организиране на консултации със съответния специалист, предписване на диетично хранене, съобразено със заболяванията на домуващите и др. Потребителите заплащат такса в размер, определен в тарифата за таксите за социалните услуги, финансирани от републиканския бюджет. Тя е 70 процента от пенсията на човека. Възрастните хора се обслужват от персонал от 65 души, сред които най-многочислени са медицинските сестри и санитарите. Настаняването се извършва от Дирекция „Социално подпомагане” - Варна. Заради много добрите условия, капацитетът е запълнен и настаняването на нови хора в „Гергана“ става само ако някой от домуващите почине. Алтернативата са частните хосписи, които край Варна са над 20. Част от тях предлагат луксозни услуги и добро обслужване, но има и други, за които близките са с поредица оплаквания за неприемливи условия на живот, лоша храна и грижа за възрастните хора.

Цените в частните хосписи са от 500 до 1000 лева на месец

като се формират от редица екстри, сред които са броят на настанените в стая, тежестта на заболяванията и състоянието при приема за домуване. В други случаи няма никакви екстри, обслужването е занижено и оплакванията са много, като често водят до преместване на възрастния човек в друг дом. През годините в околностите на Варна бяха открити и няколко случая на

нелегални старчески домове. При единия от тях в местността Ален мак пожар, при който загина възрастна жена, а петима други бяха обгазени, стана причина социалните да разберат за несвойствените функции на пригодената за целта вила, в която домували възрастни. При друг случай санитар, ограбил възрастна пациентка от дом за стари хора, бе осъден на 5 години затвор. Той влязъл след полунощ в стаята на възрастната жертва, притиснал лицето й с възглавница и със сила издърпал чантата със 73,50 лева от пенсията и мобилния й телефон.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.