Руските агенти, които бяха осъдени за подготовката на преврат в Черна гора през 2016 г. се оказаха тясно свързани с агентите на ГРУ, които според властите във Великобритания са участвали в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му в град Солсбъри.

Това става ясно от разследванията на The Insider и Bellingcat по темата.

Черна гора обвини двама граждани на Руската федерация - Едуард Шишмаков (Широков) и Владимир Попов (Моисеев) за финансиране на опита за преврат, както и за планиране и подстрекателство на убийството на бившия премиер на страната Мило Джуканович. Двамата бяха осъдени задочно съответно на 15 и 12 г. затвор.

Първата и, разбира се, на пръв поглед непряка връзка бе фактът, че единият от превратаджиите - Попов (Моисеев), е съсед на активния участник в случая „Скрипал“ Александър Петров (Според The Insider и Bellingcat истинското му име е Мишкин). Освен това обаче агентите от Черна гора са свързани и с друг фигурант от разследванията – третия заподозрян по делото „Скрипал“ - Денис Сергеев (по паспорт Сергей Федотов), твърди The Insider. Същият този Сергеев/Федотов нееднократно се е появявал в медийното пространство покрай

публикациите, свързани с отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.

(той е бил в България по време на отравянето на оръжейния бизнесмен, както и във Великобритания по време на отравянето на Скрипал, и има паспорт, издаден от същото подразделение - 770001 в Москва, издало и документите на двамата основни заподозрени за отравянето на Скрипал – Анатоли Чепига и Александър Мишкин).

Според The Insider Въпросният Сергеев е пътувал да Санкт Петербург заедно с човек, чиято кола е регистрирана на Хорошевско шосе №76 (там се намира щаб-квартирата на ГРУ). А интересното е, че право да кара този автомобил има още един човек и той е служителят на ГРУ Владимир Моисеев, осъден задочно в Черна гора.

Сергеев е имал и друг спътник, чието име The Insider не назовава, но пък той няколко пъти е летял в един и същи самолет с Едуард Шишмаков – втория участник в подготовката на неосъществения преврат в Подгорица.

Полковник Шишмаков, който е бил и военен аташе в посолството на Русия във Варшава, през 2014 година е бил изгонен от Полша за шпионаж. Въоръжен с нов паспорт и измислена с неособено много фантазия личност (Шишмаков се кръщава Широков) агентът на ГРУ отишъл в Сърбия, където отново се провалил, но вече във връзка с операцията в Черна гора.

The Insider установява, че Широков е превеждал средства на един от заговорниците в Сърбия с помощта на Western Union, а в бланката случайно или не е посочил като адрес на изпращача адреса на щаб-квартирата на ГРУ - Хорошевско шосе №76, което не е направил нищо добро нито за себе си, нито за стоящата зад него служба. След като специалните служби отново го разкриват, той се появява в базата на Интерпол под фамилията Широков. И едва през февруари 2017 година специалният прокурор на Черна гора заявява, че истинската фамилия на Широков е Шишмаков, и че тази информация му е предоставена от полските власти.

Паспортите им от една и съща партида

Сайтът Bellingcat пък сравнява номера на паспорта на полковник Шишмаков с номерата на паспортите на „Петров“ и „Боширов“ (първите двама, обвинени от британските разследващи за отравянето на Скрипал). Оказва се, че тези документи са от една и съща „партида“: номерът на паспорта на Петров е 654341297, а на Широков (654341323) и както личи по всичко са издадени от една и съща „специална организация“.

Според Bellingcat въпросната паспортна служба, известна като УФМС 770-001, постоянно издава паспорти на офицери от ГРУ под прикритие, като заподозрените за отравянето в Солсбъри и подготовката на преврат в Черна гора. Освен това, отново според резултатите от разследване на Bellingcat, въпросната „специална служба“ издава и паспортите на частната военна компания „Вагнер“, за която е известно, че действа в няколко африкански страни (Судан, ЦАР и др.), Сирия и Украйна, а Москва упорито отрича да има каквото и да било общо с нея.

Също така Bellingcat и други организации са установили, че УФМС 770-001 е паспортната служба, която се използва за издаването на руски паспорти на различни именити чужденци, получили руско гражданство, като френския актьор Жерар Депардийо например.

Телефоните за неосъществения метеж купени в България

Когато на 16 октомври 2016 година (ден преди парламентарните избори) премиерът на Черна гора Мило Джуканович заяви за предотвратения опит за държавен преврат, мнозина отначало не го приеха сериозно, защото твърде много приличаше на предизборен трик, още повече, че описанието на путча изглеждаше донякъде гротескно, пише The Insider. Според официалните данни две дузини заговорници от Черна гора и Сърбия, вероятно ръководени от чужбина, се опитали да купят оръжие, да попаднат в деня на изборите на територията на парламента, представяйки се за полицаи, като трябвало да организират провокация, инсценирайки нападение срещу събралите се там мирни демонстранти, и под този предлог да завземат парламента, и да арестуват, (а вероятно и да убият) премиер-министъра. Планът е бил след това властта да премине в ръцете на „Демократичния фронт“-антинатовска и проруска партия.

Черногорските власти арестуват 20 човека и публикуват видео с иззетите боксове, бронежилетки, бодлива тел и други предмети (на видеото оръжието не е представено, но прокуратурата заяви, че е намерила 50 пушки и 50 пистолета, които ще бъдат представени в съда):

Историята беше забелязана от световните медии на 24 октомври, когато Сърбия арестува трима руски граждани, у които, по данни на сръбската полиция, са били открити фалшиви полицейски униформи, 122 000 евро кеш и оборудване за зашифроване на телекомуникационна връзка. The Insider, позовавайки се на източници в българските гранични служби, твърди, че Попов е бил в България на 10 октомври 2016 година, няколко дни преди планирания преврат в Черна гора. А в черногорската преса с позоваване на източници от полицията, се твърди, че телефоните с шифрована връзка, ползвани от заговорниците са купени именно в България.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия ходил да се извинява

След като Черна гора заяви за задържането на престъпната група, готвила преврата, информацията бе потвърдена и от тогавашния премиер и сегашен президент на Сърбия Александър Вучич, според когото задържаните са координирали действията си с чужденци.

След това според в. „Комерсант“ в Белград е пристигнал секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. По време на това посещение на Патрушев в сръбската столица е било съобщено, че Сърбия е депортирала няколко руснаци във връзка с подготовка на акцията в Черна гора. Според източници на „Комерсант“ Патрушев е бил в Белград, за да урегулира този конфликт.

По-късно британският в. „Гардиън“ пък съобщи, че Патрушев най-вероятно е поднесъл извинения на Сърбия за “недопустимата операция, която не е била санкционирана от Кремъл”.

В пресслужбата на Съвета за сигурност на Русия за заявили, че Патрушев не се е извинявал пред никого, защото нямало за какво, пише Би Би Си.

Само три дни след посещението на Патрушев в Сърбия, на 29 октомври, сръбската полиция откри в гората, в непосредствена близост до дома на семейство Вучич в белградския квартал Яийнци ръчен гранатомет, 4 ръчни гранати, 100 патрони за Калашников и още 20 патрона от различен калибър, пише The Insider. Арсеналът е открит в кола, скрита на 20 метра от пътя към дома на бащата на сръбския премиер, когото той често посещава, а засадата е била на място, където колата на премиера намалява скоростта до 10 км/ч.

По-късно разследващите откриват още една кола, но този път в гараж в Нови Белград. В нея са открити автомати Heckler & Koch, амуниции, 200 г тротил, детонатор, прикрепен към мобилен телефон и пистолет.

Службите за сигурност скриха премиера на сигурно място. След предотвратяването на покушението срещу Вучич министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в съобщението си за пресата заяви, че вероятно то е организирано от сили извън страната, които не са доволни от суверенния избор на сърбите „История доказа, че тези сили винаги могат да намерят някого в Сърбия да им свърши мръсната работа“.

По-късно на прес-конференция Вучич отново потвърди версията за чуждестранната следа и отбеляза, че сръбските правоохранители неведнъж са получавали данни за възможни покушения, организирани от чужбина, въпреки че преди те не са намирали потвърждение.

И Сърбия, и Черна гора отначало не отправиха обвинения срещу руските власти, защото допускаха, че престъпната група може би не действала от името на държавата, но тогава се появи информация, която не бе особено приятна за Москва. Единият от двамата руснаци, които Черна гора обяви за издирване чрез Интерпол, известен на следствието като Едуард Широков, е пресякъл границата с друг, официално издаден руски паспорт, но с друга фамилия (Шишмаков), при това съвсем доскоро Шишмаков е работил като военно аташе в руското посолство във Варшава. Всички събрани доказателства свидетелстват за това, че той е щатен сътрудник на ГРУ, макар че Русия отрече този факт и отказа да го предаде на Черна гора.

Според бивш лидер на една друга балканска страна, запознат със ситуацията (той се съгласи да разговаря с авторите на това разследване, но пожела анонимност), премиер-министрите и на Черна гора, и на Сърбия получили уверенията на Патрушев, че замесените в тази история лица нямат никакво отношение към Русия, затова сведенията, че поне един от тях е свързан с ГРУ, дошли като гръм от ясно небе.

От АФП коментираха, че има няколко неясни момента в обвинението. Според разследващите десетки сандъци с автомати и муниции са били хвърлени в езеро на съседна страна. Тя обаче не е била уточнена, нито е било посочено кога се е случило. Доставчикът - сърбин, който издал заговорниците, ги бил унищожил по този начин по искане на черногорското правосъдие.

Прокуратурата се сблъска също с обрати в поведението на основния свидетел по обвинението - Александър Синджелич, който първоначално бе арестуван, но бързо бе освободен.

Синджелич, който е издирван от хърватското правосъдие по отделен случай за убийство, бе приел да сътрудничи на прокуратурата и да свидетелства по обвинението.

Но през март той обясни пред сръбската телевизия "Хепи", че не е имало "план за насилие в Подгорица", а "единствено демонстрация" на противници на НАТО.

Съдът отказа да го изслуша отново, обяснявайки, че обратът в позицията му е бил изразен извън всякаква юридическа рамка.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Коронавирус и в Македония

Потвърден е първият случай на коронавирус в Северна Македония - 50-годишна пациентка от Скопие, която известно време е била в Италия, предаде агенция МИА.

Тръмп: Медиите всяват паника за коронавируса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ са в "страхотна форма", въпреки че медиите, разпространяващи фалшиви новини, се опитват да предизвикат паника на пазарите.

В Хонконг: Всички пълнолетни с помощ от 1300 долара заради коронавируса

Властите на Хонконг ще изплатят на всички пълнолетни жители на специалния административен район на Китай по 10 000 хонконгски долара (почти 1300 щатски долара) като социална помощ заради епидемията, предизвикана от коронавируса.