Превозът на пилета из страната само след проба за птичи грип

Превозът на пилета из страната само след проба за птичи грип

Птици ще могат да бъдат транспортирани в страната само след като са предварително лабораторно изследвани за наличие на вируса инфлуенца по птиците (птичи грип). Това предвижда програма за засилен надзор на птицевъдните обекти, която започна да изпълнява Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от санитарното ведомство.

Мерките включват биосигурност във фермите и по-висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вируса и превенция в цялата страна.

От началото на седмицата БАБХ констатира нови огнища на заболяването - тип високопатогенен Н5, в два животновъдни обекти, предназначени за отглеждане на патици мюлари в село Върбица, община Димитровград, област Хасково и за кокошки носачки в село Богданица, община Садово, област Пловдив. В съответствие с българското законодателство са предприети всички мерки за ограничаване и предпазване разпространението на вируса към други птицеферми. Определени са 3-километровите предпазни зони и 10-километровите зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона.

В търговската мрежа не са открити яйца с произход от фермата за кокошки носачки. БАБХ напомня, че яйцата не са опасни за човешка консумация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.