Вкарват в регистър копърките линейки

След много случаи на ужилени

Вкарват в регистър копърките линейки

Превозването на болни или ранени само с лиценз

Вкарват в регистър частните линейки за превози на болни и ранени, които са извън обхвата на Спешната помощ. Това предлагат депутати от „Обединени патриоти“ с промени в Закона за автомобилните превози.

Вносителите искат лиценз и удостоверение за регистрация да не се изискват за превоз на лица с увреждания или намалена подвижност. Такъв лиценз вече ще се изисква за болни или ранени.

Промените са в ход, след като

измамници откриха ниша да печелят по време на пандемията.

Т.нар. копърки има не само сред такситата, а и при линейките.

Превозните средства  ще трябва да се обозначават с наименованието на лицето, телефонния номер за приемане на заявки за извършване на дейността. Специалните превозни средства нямат право да използват външен дизайн, специфична окраска, маркировка и опознавателни знаци, които се ползват от центровете за Спешна медицинска помощ.

Предложението предвижда въвеждане на задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност. Изпълнителна агенция ”Автомобилна администрация“ ще води и поддържа регистър на лицата, извършващи превози на болни и ранени лица.

В мотивите вносителите Валери Симеонов и група народни представители са записали, че в България все още няма наредба, регулираща превоза на болни и ранени лица, извършван от линейки, извън обхвата на спешната помощ. В момента е

регулирана само спешната помощ,

като всички останали „линейки“ извън системата за спешна помощ нямат право да извършват спешна помощ, но извършват медицински транспорт без никаква регулация.

Същевременно българските граждани в критична за здравето си ситуация могат да станат жертви на предлаганата „услуга“. Проверка установи, че

в интернет съществуват над 100 сайта в сивия сектор

Според вносителите липсва отговорност по отношение на гражданите, като се злоупотребявало предимно с възрастните хора. При нужда от специализиран превоз или спешна помощ гражданите получават некачествена услуга от лица с немедицинско образование, без нужната квалификация и без да имат право да извършват спешна помощ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.