Превозвачи правят конфедерация вместо камара

Превозвачи правят конфедерация вместо камара

На 4 юли тежките ще блокират улици в страната

Автобусните превозвачи, които миналата седмица протестираха против обединяването на бранша чрез закон, се обявиха за създаване на конфедерация. Обещанието за единение протестиращите компании дадоха при срещата си с премиера Бойко Борисов преди седем дни, а на нарочна пресконференция го обявиха официално.

Причината за създаването на конфедерация е липсата на представителност в бранша и възможността

автобусните компании на доброволен принцип да се обединят,

обясни Ивайло Константинов, член на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и бивш депутат от ГЕРБ. Членството в организацията няма да бъде задължително, както беше записано в изтегления законопроект за създаването на камарата на превозвачите. Ръководството ще се избира на ротационен принцип. Константинов обяви, че няма намерение да оглавява бъдещата конфедерация. Идеята е в бъдеще тя да е съставена само от сдружения, които ще представляват своите членове.

От организацията нямат намерение да включват фирми от тежкотоварния транспорт, които са поддръжниците на създаване на Автомобилна камара. „За нас мачът е свирен“, обяви Константинов. Според автобусните фирми законопроектът е писан от шепа хора с цел контрол на големите върху малките, коментираха превозвачите за пореден път. В момента е отправена покана до всички национално представени сдружения в пътническия транспортен сектор у нас с цел обединение, каза Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.

Транспортните фирми се разделиха

след представянето на законопроекта за създаване на Автомобилна камара, който беше изтеглен от ГЕРБ след намесата на премиера Бойко Борисов. Двете фракции в спора на бранша се представляват от една страна от Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта и Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България. От другата са тежкотоварните превози Миролюб Столарски, Илиян Филипов и Христо Христов от Съюза на международните превозвачи (СМП) и Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи (БАСАТ). Припомняме, че след като беше обявено, че спорните текстове ще бъдат изтеглени от парламента, организациите около Миролюб Столарски обявиха техен

протест в подкрепа на Закона за българска автомобилна камара

на 4 юли. Ръководствата на СМП и БАСАТ обявиха, че в сряда ще паркират товарни автомобили и автобуси между 11.00 и 17.00 часа на бул. „Цариградско шосе“. От 11.00 часа пред храм-паметника „Александър Невски” ще бъдат паркирани 100 автобуса, заканиха се тежките превозвачи. Към протеста в София ще се присъединят и превозвачи и от Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Плевен и други места Датата съвпада с датата на дебатите в Европейския парламент дебати относно пакет „мобилност“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.