Преводът в евро ще струва колкото в лева

Преводът в евро ще струва колкото в лева

У нас са най-високите банкови такси в целия Евросъюз

Нов европейски регламент може да намали драстично таксите за преводи в евро за страните извън еврозоната. Очаква се, след решение на Европейския парламент през ноември, регламентът да влезе в сила през първата половина на 2019.

Тези такси в България са най-високите в целия Европейски съюз, обяви евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ). Тя е докладчик в ресорната комисия по парични и икономически въпроси. Целта е

банките да използват такси за преводи в евро

равни на тези за вътрешните преводи в лева.

Сега при превод в евро от белгийска към българска банка, той ще бъде таксуван от българската банка колкото би бил преводът на левове от друга българска банка. У нас имаме най-високите такива такси в целия Европейски съюз. “Има две категории потребители на платежни услуги – тези в еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или нулеви, и тези в страните извън еврозоната, които плащат доста високи такси. Според изследване на Делойт, банките в България

поддържат най-високите такси
в ЕС за получен превод в евро

между 30 и 60 лева за превод от 10 евро. С предложенията в моя доклад ще допринесем за еднакво третиране на всички европейски граждани и бизнеси, което ще доведе до почти 1 милиард евро спестявания на европейците на година", обясни Ева Майдел.

По думите й има вероятност в преговорите, които предстоят в следващите няколко месеца, евродепутатите да се опитат дори една стъпка по-напред, да уеднаквят всички парични преводи, независимо в каква валута са те, а не само в евро. Но на този етап, регламентът предвижда и се цели най-вече върху таксите в евро, защото все пак те са над 80% от всички преводи, които правим като цяло в ЕС.

Българският евродепутат предлага и засилване на регулацията при плащане с карта или

теглене на пари от банкомат в чужбина.

Потребителите да имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и да имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране.

Неофициално допитване на евродепутатът е показал, че над 90% от хората, смятат че таксите са много високи и трябва да бъдат намалени драстично или премахнати. В момента голяма част от белгийските банки предлагат на своите клиенти месечна такса, която е в размер на 3-4 или 5 евро, зависи от банковата сметка. И освен тази такса никакви други такси на преводи, които се правят не се прилагат на техните потребители.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.