Преуспял българин дарява  100 хил. лв. за деца с аутизъм
2

Преуспял българин дарява 100 хил. лв. за деца с аутизъм

Преуспял българин дарява 100 хил. лв. за деца с аутизъм в България.

Йото Йотов е сред топ икономистите в света. Завършил е висшето си образование в Стопанската академия в Свищов през 2000 г. Преподавал е в някои от най-престижните и известните висши учебни заведения в Принстън, Мюнхен, Бостън Колидж и други. Днес той е професор по икономика в Университета Дрексел, във Филаделфия, САЩ. Според световната класация за икономисти RePEc, която вклюва повече от 60 хил. икономисти, проф. Йотов е в челната класация на 1% от ай-добрите икиномисти в целия свят. Научните му изследвания са публикувани и са сред най-цитираните в редица от най-престижните световни икономически издания. Включен е за консултант е по редица международни проекти за престижни организации, сред които са Световната търговска организация и Световната банка, както и на национални правителства като тези на САЩ и Канада. Професионалните му интереси са съсредоточени в областите на международната търговия и на търговската политика. През последните години фокусът на вниманието му е съсредоточен върху тема за влиянието на икономическите санкции на страните по света. Заедно със свои колеги, българинът разработва най-пълната и всеобхватната досега интернет база данни за икономически санкции („The Global Sanctions Database”).

През 2016 г. българинът избра Свищов за провеждане на първия за Европа курс по Теория и приложение на гравитацията в международната търговия. За участие в курса имаше записани участници от Народната банка на Република Северна Македония, Централната банка на Русия, City University of New York, Universidad Nacional Educación a Distancia и др. В курса си чрез използването на уравнения, професорът доказва, че в икономиката търговията между две страни може да се предскаже с от 60 до 90 % вероятност.. Което по собствените му думи е много добра прогнозируемост.

Научната и икономическата си дейност проф. Йотов е подчинил не на идеята за лично забогатяване, а за една изключително благородна социална кауза. Целта му е да успее да събере 50 хил. евро, които да дари за подпомагане на деца с аутизъм в България. С тази цел той стартира инициативата си „Gravity with Gravitas for Autism”. Професорът успява да постигне целта си само за две години, като събира необходимата сума от хонорарите за четените от него лекции и участието в семинари във всички престижни международни организации, сред които Международния валутен фонд, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, националните банки на Германия и на Испания, много световни правителство, като тези на Великобритания и Германия и др.

Благотворителят споделя, че идеята му благородното дело му дошла след като видял трудностите, които изпитва негов приятел с дете аутист.

На 1 юни 2021 г. проф. Йото Йотов и съпругата му Анелия, която къщо е възпитаник на Стопанската академия в Свищов, правят дарение на Центъра за работа с деца аутисти в родния град на дарителя Плевен. Сумата ще бъде използвана като бъде раздадена под формата на месечни стипендии на шест деца аутисти. „Обичам града и се надявам тези пари да помогнат на децата. Надявам се да дам пример и на собствените си синове”, споделя проф. Йотов.

Въпреки огромната си научна и обществена ангажираност, професорът икономист не забравя и свищовската Алма Матер. Член е на местния Алумни клуб МИЖ и участва редовно в инициативите му. Член е и на Алумни клуб „Легендите”, в който участват различни поколения възпитаници на Свищовската академия. Професорът участва и в спортните прояви на Академията, като организираният годишен футболен турнир. След огромния успех, на който се радва лекциите му в най-престижните световни колежи и университети, от есента на 2021 г. проф. Йото Йотов ще преподава своя гравитационен курс и в Стопанска академия „Д. А. Ценов” в крайдунавския град. Лекциите му са част от съвместен проект с преподавателите доц. Драгомир Илиев и доц. Галин Стефанов и ще бъдат реализирани с подкрепата на Американската програма „Фулбрайт”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.