Престъпно нехайство

Престъпно нехайство

Пандемията от COVID-19 промени изначално живота на всеки един от нас. Всички трябва да спазваме противоепидемични мерки, да носим маски, да пазим дистанция, постоянно да дезинфекцираме ръцете си.

Вече близо две години всичко е различно - битът, работата, училището, магазинът, детската градина... Само сякаш работата на чиновниците не се е променила. Или ако не на всички, то поне на някои от тях, част от които са на високо ниво. От тях зависи много, защото са заели възлови позиции. Толкова са важни постовете им, че буквално влияят върху живота на много хора. А по-отговорна дейност от тази за човешкото здраве няма. Особено когато има пандемия и буквално сме в окото на бурята, наречена четвърта вълна на коронавирусната инфекция. В такъв труден за лекарите и обществото момент е изключително важно какви действия предприемат здравните власти. Всяко тяхно действие или бездействие може да коства живота на някого и да засегне съдбите на мнозина.

За съжаление в условията на световна пандемия сме свидетели на граничещо с престъпление нехайство от страна на здравните власти. В момент, в който болниците се пълнят с пациенти с коронавирусна инфекция и буквално сме на ръба на това отново да станем свидетели на грозни гледки как лекари връщат тежко болни пациенти, защото нямат свободни легла, Министерството на здравеопазването трябва да впрегне всички усилия да разкрие такива. Да намери начин да облекчи натиска върху лечебните заведения. Но това трябва да бъде направено с реални действия, а не само с намерения и думи, както ставаме свидетели напоследък. Преди близо месец служебният министър на здравеопазването заяви, че има 39 COVID зони, в които да могат да се лекуват и диагностицират леките и средно тежките пациенти с коронавирусна инфекция. Тогава той гръмко заяви, че до две седмици броят им трябва да нарасне почти четворно и да бъдат 150. Тогава четвъртата COVID вълна вече се надигаше, но не беше в пикови стойности. Месец по-късно, когато броят на заболелите с коварната инфекция с всеки изминал ден се увеличава все повече и повече, броят на тези зони е повече от далеч от това намерение да са 150. Разкритите COVID зони към момента са 64, което означава, че за един месец те са се увеличили само с 25, а не със 110 за две седмици, както гръмко говореха здравните власти. Каква е причината? Казва ли ти някой, пък ти смееш ли да питаш?

Шефът на здравната каса заяви, че не можели да накарат медицинските центрове и ДКЦ-та да сключи договор с тях и да разкрият подобни места...

Здравното министерство мълчи, а хората от 8 области питат защо при тях няма такива обособени места. От всичките тези 64 зони няма нито една в Благоевград, Велико Търново, Видин, Кърджали, Кюстендил, Силистра, Смолян, Търговище, а последният град дори е един от най-засегнатите от тази четвърта вълна.

Втора ръка ли са тези хора за здравните власти, защото отказвам да приема, че няма начин и механизъм, по който задължително да бъдат разкрити поне по една такава COVID зона. Начин винаги има, стига да има желание. Трябва да бъде намерен такъв, защото от това зависят човешки съдби и животи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.