Престъпленията в Пловдив намалели наполовина

Престъпленията в Пловдив намалели наполовина

Престъпленията, регистрирани в пловдивската полиция са намалели наполовина от началото на карантината на 13 март до 2 април, съобщиха от дирекцията на МВР под тепетата. Заявените в районните управления кримидеяния са 247 или с 238 броя по-малко от аналогичния период на миналата година, когато са били 485 и със 191 по-малко от предходния месец на 2020 г.  Разкрити са извършителите на 44 престъпления, както и още 28 стари.

През периода е регистрирано 1 умишлено убийство, при което извършителят е установен.

Кражбите на имущество остават най-голямата криминална престъпност в района на дирекцията, въпреки, че се наблюдава значителен спад на интензивността им. Регистрирани са 58 престъпни посегателства от вида при 131 през аналогичния период на 2019 г. и 93 през втората половина на февруари. Разкрити са 10  от тях и още 8 кражби, регистрирани в минал период. Значително са намалели домовите (10 ), взломни (11.) и джебчийски (2 ) кражби, както и тези на вещи и части от МПС (7) спрямо 2019 г.

Извършен е 1 грабеж, който е разкрит. За сравнение през февруари 2020г. са регистрирани 10 грабежа, от които 5 са разкрити. Констатираният спад в извършването на посегателствата от вида (кражби и грабежи) е породен от засилване на полицейското присъствие в град Пловдив и областта и факта, че много граждани остават във домовете си, предвид наложените противоепидемични мерки. През разглеждания период са документирани 9 измами, при 13 престъпления от вида за предходния месец и 6 престъпления за аналогичния период на 2019 г.

Извършените престъпления, свързани с наркотични вещества през посочения отрязък от време са 12., при 42. през аналогичния период на 2019 г. От тях разкрити са 7.

През отчетният период от органите на МВР са констатирани 25 случая на шофиране от пияни или с наркотични и упойващи вещества. 59 са били случаите през същия период на 2019 г. и 66 през месец февруари на настоящата година. Разкрити са извършителите на повече от половината престъпления.

Констатираните случаи на управление на МПС в срока на наложено административно наказание са 2, при 7 за втората половина на месец март 2019г.

За сравнение през втората половина на март 2019 г. са разкрити 160 престъпления, а през втората половина на миналия месец – 143 престъпления. Спрямо 2019 г. регистрираните престъпления са намалели близо на половина. Същото е намалението и спрямо месец февруари тази година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.