Пресаждаме стайните  цветя
5

Преди да ги изнесем на балкона

Пресаждаме стайните цветя

Кастрим изсъхналите клончета

Почти всички стайни растения се нуждаят от пресаждане и подменяне на най-горния слой почва. Те се нуждаят и от активно наторяване.

Най-лесно е да използваме течна тор, следвайки указанията на опаковките и да поливаме цветята с тази смес веднъж седмично, пише сайтът „За жената”.
Преди да изнесем цветята на балкона, трябва да ги подготвим за това. Да подрежем и отстраним изсъхналите клончета. Да начупим и разсадим мушкатата и сакъзчетата. Ако са спали през зимата, е време да ги изнесем, наторим и да осигурим достъп на въздух в почвата – разчовърквайки с клечка.
Нов режим
През пролетта стайните растения се нуждаят и от нов режим на поливане – от по-оскъдно или никакво поливане към веднъж в седмицата или ежедневно поливане и пулверизиране. В началото се действа като при захранване на бебета – трябва да им сипваме по малко вода, като се съобразяваме дали да бъде близко до коренчето или в паничката – в зависимост от вида растение – и малко по малко да увеличим дозата.
Кактусите
Кактусите например се поставят на по-светло място и им се дава първата глътка вода след зимния сън. Ако искаме да имаме красиви пролетни цветя на балкона, но сме пропуснали момента да си засадим луковички, сега е времето да направим композиция, като купим вече отгледани цветя.
Зюмбюли
Може да комбинираме нарциси, лалета, теменужки, иглики, зюмбюли и парички с готов разсад и само да ги засадим в подходящи сандъчета или саксии. Хубаво е при създаването на цветни композиции да се съобразяваме с височината на цветята и цветовия синхрон.
Предварително трябва да огледаме балкона, верандата, перваза или въобще мястото, където ще отглеждаме нашите саксийни растения. Обикновено мястото е ограничено и затова комбинирането на различни видове растения в едно сандъче се оказва винаги печеливша и много добра идея. Трябва да имаме предвид, че почвата в сандъчетата бързо се изтощава и затова честото подхранване с тор е от значение.
Леки саксии
За балконските цветя, които често се местят насам-натам, са по-подходящи по-леките пластмасови саксии. Ако държите да са декорирани – лесно може да ги украсите, стига да имате време и желание.

Да си направим уникат

Не винаги саксиите, които имаме, се вписват в интериора на къщата ни. Понякога ни се иска те да не са толкова пластмасови или еднотипни, пък не ни се ще да отделяме средства за закупуване на уникати. Решението е да си направим уникат.
От гората могат да се съберат сухи кори от иглолистни дървета. Могат да се използват и изостанали подпалки, пръчки, екзотични ядки или кори от тропически дървета. За облицоване на саксията ви е необходим пистолет за силикон. Можете да закупите по-евтин и по-скъп вариант. Ако ви трябва само за любителски нужди, и по-евтиният върши работа. Просто трябва да му се дава почивка на всеки половин час работа, за да не изгори. Използва се със специални силиконови пръчки. Пъхате пръчката в пистолета, изчаквате да се нагрее силиконът и нанасяте върху избраната повърхност, след което лепите.
Когато облицовате саксията, може да я декорирате с различни акценти.

Люляковите фиданки обичат източното слънце

Люлякът е твърде непретенциозен и издръжлив - както на големите студове, така и на лятната суша, съпротивлява се на болестите и вредителите. Неговата родина е Персия, откъдето преди 400 години търговци го пренесли във Виена, а от там бързо се разпространил в Европа.
Всеки, който иска, може да си направи люлякова градина, цъфтяща от началото на май до края на юли, като засади фиданки от различни сортове. Най-рано - в първите дни на май, се появяват големите ароматни съцветия на сортовете с цвят на хиацинт и радват очите до 20 дни. После идва времето на обикновения люляк, а 5-12 дни след него започва да цъфти унгарският - неговият цъфтеж продължава 20-25 дни. Богатата цветова гама на люляка варира от снежнобели, кремаво-жълти, розови, светлосини до лилави, пурпурни, виолетови цветчета. Лесно можете да си размножите люляк чрез фиданки, странични стъбла или филизи с корени. Сортовете „Кондорсе" и „Бюфон" дават много разклонения - младите стъбла лесно се вкореняват близо до майчиното растение.
През пролетта, преди да са се разпукнали пъпките, трябва да посадите няколко едногодишни фиданки хоризонтално в браздата на дълбочина 1 см, да ги закрепите, да ги засипете с плодородна влажна почва и през цялото лято редовно да ги поливате.
Садете го на добре осветено място, но само през първата половина на деня. То не бива да е заблатено.
Когато садите люляк, най-напред направете хубав дренаж. Почвата трябва да е неутрална или слабо кисела, наторена с пепел, суперфосфат или минерални торове, съдържащи магнезий.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.