0

П очти всички стайни растения се нуждаят от пресаждане и подменяне на най-горния слой почва. Те се нуждаят и от активно наторяване.

Почти всички стайни растения се нуждаят от пресаждане и подменяне на най-горния слой почва. Те се нуждаят и от активно наторяване.

Най-лесно е да използваме течна тор, следвайки указанията на опаковките и да поливаме цветята с тази смес веднъж седмично, пише сайтът „За жената”.
Преди да изнесем цветята на балкона, трябва да ги подготвим за това. Да подрежем и отстраним изсъхналите клончета. Да начупим и разсадим мушкатата и сакъзчетата. Ако са спали през зимата, е време да ги изнесем, наторим и да осигурим достъп на въздух в почвата – разчовърквайки с клечка.


Нов режим
През пролетта стайните растения се нуждаят и от нов режим на поливане – от по-оскъдно или никакво поливане към веднъж в седмицата или ежедневно поливане и пулверизиране. В началото се действа като при захранване на бебета – трябва да им сипваме по малко вода, като се съобразяваме дали да бъде близко до коренчето или в паничката – в зависимост от вида растение – и малко по малко да увеличим дозата.
Кактусите
Кактусите например се поставят на по-светло място и им се дава първата глътка вода след зимния сън. Ако искаме да имаме красиви пролетни цветя на балкона, но сме пропуснали момента да си засадим луковички, сега е времето да направим композиция, като купим вече отгледани цветя.
Зюмбюли
Може да комбинираме нарциси, лалета, теменужки, иглики, зюмбюли и парички с готов разсад и само да ги засадим в подходящи сандъчета или саксии. Хубаво е при създаването на цветни композиции да се съобразяваме с височината на цветята и цветовия синхрон.
Предварително трябва да огледаме балкона, верандата, перваза или въобще мястото, където ще отглеждаме нашите саксийни растения. Обикновено мястото е ограничено и затова комбинирането на различни видове растения в едно сандъче се оказва винаги печеливша и много добра идея. Трябва да имаме предвид, че почвата в сандъчетата бързо се изтощава и затова честото подхранване с тор е от значение.
Леки саксии
За балконските цветя, които често се местят насам-натам, са по-подходящи по-леките пластмасови саксии. Ако държите да са декорирани – лесно може да ги украсите, стига да имате време и желание.

Да си направим уникат

Не винаги саксиите, които имаме, се вписват в интериора на къщата ни. Понякога ни се иска те да не са толкова пластмасови или еднотипни, пък не ни се ще да отделяме средства за закупуване на уникати. Решението е да си направим уникат.
От гората могат да се съберат сухи кори от иглолистни дървета. Могат да се използват и изостанали подпалки, пръчки, екзотични ядки или кори от тропически дървета. За облицоване на саксията ви е необходим пистолет за силикон. Можете да закупите по-евтин и по-скъп вариант. Ако ви трябва само за любителски нужди, и по-евтиният върши работа. Просто трябва да му се дава почивка на всеки половин час работа, за да не изгори. Използва се със специални силиконови пръчки. Пъхате пръчката в пистолета, изчаквате да се нагрее силиконът и нанасяте върху избраната повърхност, след което лепите.
Когато облицовате саксията, може да я декорирате с различни акценти.

Люляковите фиданки обичат източното слънце

Люлякът е твърде непретенциозен и издръжлив - както на големите студове, така и на лятната суша, съпротивлява се на болестите и вредителите. Неговата родина е Персия, откъдето преди 400 години търговци го пренесли във Виена, а от там бързо се разпространил в Европа.
Всеки, който иска, може да си направи люлякова градина, цъфтяща от началото на май до края на юли, като засади фиданки от различни сортове. Най-рано - в първите дни на май, се появяват големите ароматни съцветия на сортовете с цвят на хиацинт и радват очите до 20 дни. После идва времето на обикновения люляк, а 5-12 дни след него започва да цъфти унгарският - неговият цъфтеж продължава 20-25 дни. Богатата цветова гама на люляка варира от снежнобели, кремаво-жълти, розови, светлосини до лилави, пурпурни, виолетови цветчета. Лесно можете да си размножите люляк чрез фиданки, странични стъбла или филизи с корени. Сортовете „Кондорсе" и „Бюфон" дават много разклонения - младите стъбла лесно се вкореняват близо до майчиното растение.
През пролетта, преди да са се разпукнали пъпките, трябва да посадите няколко едногодишни фиданки хоризонтално в браздата на дълбочина 1 см, да ги закрепите, да ги засипете с плодородна влажна почва и през цялото лято редовно да ги поливате.
Садете го на добре осветено място, но само през първата половина на деня. То не бива да е заблатено.
Когато садите люляк, най-напред направете хубав дренаж. Почвата трябва да е неутрална или слабо кисела, наторена с пепел, суперфосфат или минерални торове, съдържащи магнезий.