0

Ю ли е месецът, в който всички цветя буйно цъфтят. Мнозина отглеждат жасмин в саксия, дали на балкона, дали в градината. Когато го купим от цветарския магазин, белите му цветове са пищни и цялата къща се изпълва с прекрасния му аромат. След няма и месец цветето губи цъфтящия си чар, въпреки уверенията на усмихнатите търговци, че ще цъфти цяло лято на почивки. И за да не останем само с празна надежда, любителите цветари предлагат едно много просто решение.

Юли е месецът, в който всички цветя буйно цъфтят. Мнозина отглеждат жасмин в саксия, дали на балкона, дали в градината. Когато го купим от цветарския магазин, белите му цветове са пищни и цялата къща се изпълва с прекрасния му аромат. След няма и месец цветето губи цъфтящия си чар, въпреки уверенията на усмихнатите търговци, че ще цъфти цяло лято на почивки. И за да не останем само с празна надежда, любителите цветари предлагат едно много просто решение.

Смяна

За да започне отново да цъфти, просто трябва да се смени саксията с два пъти по-голяма от тази, в която е бил досега. Няма специални изисквания към пръстта, отлична работа върши и тази от цветарските магазини. Не е добре също директно да се полива, просто саксията се слага в достатъчно дълбок съд, в него се сипва вода и растението ще си пие толкова, колкото му е необходимо. Жасминът е средиземноморско растение, така че нито слънцето може да го уплаши, нито липсата на достатъчно влага.

Картофи и домати могат да заразят лалетата

Много често лалетата стават все по-малки след цъфтежа им всяка следваща пролет.
Една от най-често срещаните причини е, че луковиците не се изкопават в продължение на години. Тази грешка е типична за начинаещите градинари. Резултатът не се забелязва в началото, но след това се налага да се купуват нови луковици.

Появата на гъбични заболявания по луковиците води до тяхното израждане. Затова преди засаждането ги огледайте добре и отстранете негодните. Не си струва да се надявате, че болните луковици ще прораснат и ще цъфнат. Вместо това те могат да заразят и околните цветя.
Можете да ги обеззаразите, като ги накиснете за 1 час в разтвор на калиев перманганат.
Заболяванията по картофите и доматите се предават на лалетата, затова не ги засаждайте на места, където преди това сте отглеждали тези култури.
За смаляването на лалетата допринася ненавременното изваждане на луковиците – прекалено рано, или прекалено късно. Изваждането им обикновено става веднага след като наземната част пожълтее и засъхне – юни, юли.

Лалетата се смаляват и поради засушаването или неправилното съхранение на луковиците. Те трябва добре да се изсушат на проветриво място. След това ги огледайте, почистете ги и ги съхранявайте почти до края на лятото при стайна температура. В началото на есента ги преместете (до засаждането им) на по-прохладно място.
Ако току-що закупените луковици са здрави, едри, тежки, но през първата година не цъфтят добре, проблемът явно е в засаждането. Това се случва при прекалено ранно или доста късно засаждане, а също така при плитко засаждане или при засаждане в суха пръст.

Ако пък всички правила по отглеждането на лалетата са изпълнени, но луковиците от година на година стават все по-дребни, причината може да е в ниското срязване на стръковете, поради което на стъблото остават малко листа. По този начин растението отслабва. Трябва да запомним: колкото са повече листата, толкова по-едра е луковицата и толкова по-силно ще бъде растението през следващата година. Трябва да срежем стъблото само с един или два листа, а останалите не трябва да пипаме.