Пресадете жасмина в по-голям съд
4

Ако спре да цъфти

Пресадете жасмина в по-голям съд

През юли се грижим за пролетните луковици

Юли е месецът, в който всички цветя буйно цъфтят. Мнозина отглеждат жасмин в саксия, дали на балкона, дали в градината. Когато го купим от цветарския магазин, белите му цветове са пищни и цялата къща се изпълва с прекрасния му аромат. След няма и месец цветето губи цъфтящия си чар, въпреки уверенията на усмихнатите търговци, че ще цъфти цяло лято на почивки. И за да не останем само с празна надежда, любителите цветари предлагат едно много просто решение.

Смяна

За да започне отново да цъфти, просто трябва да се смени саксията с два пъти по-голяма от тази, в която е бил досега. Няма специални изисквания към пръстта, отлична работа върши и тази от цветарските магазини. Не е добре също директно да се полива, просто саксията се слага в достатъчно дълбок съд, в него се сипва вода и растението ще си пие толкова, колкото му е необходимо. Жасминът е средиземноморско растение, така че нито слънцето може да го уплаши, нито липсата на достатъчно влага.

Картофи и домати могат да заразят лалетата

Много често лалетата стават все по-малки след цъфтежа им всяка следваща пролет.
Една от най-често срещаните причини е, че луковиците не се изкопават в продължение на години. Тази грешка е типична за начинаещите градинари. Резултатът не се забелязва в началото, но след това се налага да се купуват нови луковици.

Появата на гъбични заболявания по луковиците води до тяхното израждане. Затова преди засаждането ги огледайте добре и отстранете негодните. Не си струва да се надявате, че болните луковици ще прораснат и ще цъфнат. Вместо това те могат да заразят и околните цветя.
Можете да ги обеззаразите, като ги накиснете за 1 час в разтвор на калиев перманганат.
Заболяванията по картофите и доматите се предават на лалетата, затова не ги засаждайте на места, където преди това сте отглеждали тези култури.
За смаляването на лалетата допринася ненавременното изваждане на луковиците – прекалено рано, или прекалено късно. Изваждането им обикновено става веднага след като наземната част пожълтее и засъхне – юни, юли.

Лалетата се смаляват и поради засушаването или неправилното съхранение на луковиците. Те трябва добре да се изсушат на проветриво място. След това ги огледайте, почистете ги и ги съхранявайте почти до края на лятото при стайна температура. В началото на есента ги преместете (до засаждането им) на по-прохладно място.
Ако току-що закупените луковици са здрави, едри, тежки, но през първата година не цъфтят добре, проблемът явно е в засаждането. Това се случва при прекалено ранно или доста късно засаждане, а също така при плитко засаждане или при засаждане в суха пръст.

Ако пък всички правила по отглеждането на лалетата са изпълнени, но луковиците от година на година стават все по-дребни, причината може да е в ниското срязване на стръковете, поради което на стъблото остават малко листа. По този начин растението отслабва. Трябва да запомним: колкото са повече листата, толкова по-едра е луковицата и толкова по-силно ще бъде растението през следващата година. Трябва да срежем стъблото само с един или два листа, а останалите не трябва да пипаме.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.