Прерязаха лентата на Център за нанотехнологии с оборудване за 5,5 милиона
4

Прерязаха лентата на Център за нанотехнологии с оборудване за 5,5 милиона

Център за мехатроника и нанотехнологии заработи официално в Пловдив, след като кметът Здравко Димитров и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски го откриха днес. Центърът се реализира от Централната лаборатория по приложна физика към БАН в Пловдив.

Оборудването е на обща стойност 5,5 млн. лв. и се използва за разработване и изследване на нови функционални материали (включително наноструктурирани и с наноразмери) и за създаване на съвременни екологично чисти технологии за тяхното получаване.

Изследователският център се състои от Чиста стая клас 100 000 с два комплекса – Технологичен и Изследователски. Те са снабдени с модерно оборудване и иновативни продукти за трансфер в машиностроенето, металообработването, енергетиката, медицината и стоматологията. Работата на центъра е насочен към създаване на нови материали за модификация на повърхности. Изделията са приложими в много области на индустрията, сред които машиностроене, самолетостроене и автомобилостроене. Създадените покрития намират приложение и в медицината, ортопедията и покриване на стентове. Това разясни в презентацията си доц. Лиляна Колаклиева, която е зам. – директор на Централна лаборатория по приложна физика към БАН – Пловдив.  
Така Пловдив става пример пример за синергията на наука, производство и бизнес. Негови клиенти са над 30 български и международни компании. Апаратурата в двата комплекса на Чистата стая позволява надграждане с допълнителни високотехнологични модули, което дава възможност за непрекъснато подобряване на функционалността на създадената до момента научноизследователска инфраструктура, обясни ръководителят на центъра проф. Румен Каканаков. Част от оборудването е изцяло изработено тук  – проектите са на Централната лаборатория по приложна физика, а реализацията е направена от пловдивски компании.  Изграждането на Изследователския център обхваща периода 2007 –2020 г. и е резултат от няколко проекта като последният от тях, проект „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, е по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

„Бих искал да благодаря на Българската академия на науките, която развива приложна наука в полза на българската индустрия. Пловдив е център на най-развитата индустриална зона в България, в която работят стотици български и международни компании с над 74 хиляди работници и служители. Дори и в момент на криза компаниите се възстановяват, започнаха да наемат хора и да изнасят продукция", каза кметът. По думите му научните центрове като този справят българската икономика по-силна и конкурентоспособна.

"Искам да поздравя колегите от Пловдив, че успяха в един кратък срок да направят нещо голямо. Тази лаборатория по приложна физика е пример как изследванията водят до иновации и се радвам, че това става именно в Пловдив. Показателен е фактът, че много компании са в контакт с нашата лаборатория. Впечатляващо е, че има чуждестранни фирми, които ни търсят за съвместна дейност. Това се случва рядко в България", допълни председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.