През следващите месеци ще бъдат прегледани отново учебните програми по математика, съобщи просветният министър Красимир Вълчев във Варна. Причината са лошите резултати от външните оценявания на седмокласниците и матурите в 12-и клас.

„Тази наука е базова, а точно по нея има най-голям проблем с резултатите от изпитите на учениците“, заяви министърът, предаде БТА. Поради тази причина е сформиран екип, който да

прегледа учебните програми и да предложи варианти как да се избегне "препускането" по материала.

Вълчев отчете, че спънките са основно с надграждането на знанията на децата след 4 клас.

Предстои и изграждането на електронна платформа със свободен достъп, в която учители ще представят учебния материал по атрактивен за учениците начин. Това ще се случи по проект "Образование на бъдещето" по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", който скоро ще бъде одобрен. „Учителите, които разработват уроци и клипове, ще получават заплащане за труда си.“, посочи Вълчев. Предстоят обучения и на преподаватели как да правят такива образователни ресурси. По същия проект ще бъдат финансирани и

дейности по интереси в областта на дигиталната креативност, кодиране и моделиране,

допълни министърът. След като учениците от трети и четвърти клас вече изучават предмета „компютърно моделиране“, по проекта ще имат такива занимания и за първолаците. Вълчев допълни, че във всички областни градове министерството насърчава математическите гимназии да откриват паралелки в областта на информационните технологии, тъй като няма риск да се предозира с броя на този тип специалисти.
Осигурено е финансиране за изграждане на свободна мрежа във всички училища със защитни стени, така че

да се ползва за уроци, а не просто за сърфиране в интернет.

Образователният министър допълни, че през настоящата учебна година 1 700 от всички 2 400 училища в страната са заявили желание да въведат електронни дневници. „В общия случай те искат и преходен период от една година, през която да имат и книжен вариант на дневниците.“, той. Така едни училища могат да бъдат с бележници и електронен дневник първия срок, а втория да премахнат хартията.
Във Варна министърът на образованието участва в среща от цикъла "MASTЕRCLASS WORK 4.0", която се проведе в Икономическия университет. Основна тема на дискусията бяха предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда, появата на нови професии и адаптацията на младите хора към новите изисквания. В него взе участие и лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който посочи, че големият проблем е как се променят изискванията към сегашните работещи. По думите му

заетите у нас са 3 150 000 души, като поне един милион от тях трябва спешно да повишат базовите си дигитални умения,

за да не останат без работа през следващите 4-5 години. Във връзка с това от синдикат предлагат стартирането на национална програма за повишаване дигиталните умения на работещите, за която ще са нужни инвестиции от около милиард евро. Димитров, че министерството на труда вече е направило първи стъпки със залагането на около половин милион лева по оперативна програма "Човешки ресурси" за получаване на базови дигитални умения. „България изостава много, но хубавото е, че и на европейско ниво има фондове, които дават възможности за повишаване квалификацията на работещите“, обобщи Димитров.

През настоящата година са издадени 3 500 удостоверения на гимназисти, които искат да учат в чужбина, каза още Вълчев. По думите му през минали години броят им е достигал 5 000, а миналата са били 4 200. „Няма точна информация колко българи учат зад граница, при всички случаи броят им е над 20 000“, допълни той. В същото време

чуждестранните студенти у нас пък са 12 500.

Вълчев посочи, че се полагат усилия за привличане на повече младежи от българските диаспори да учат у нас. По думите му приемът за тези младежи е увеличен, както и размерът на отпусканите им стипендии. Освен това се финансират кандидатстудентски курсове в неделните училища в тези райони.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Високи доходи режат студенти отличници от стипендии (ТЕМАТА)

Студенти, изкарали отлични оценки, може да бъдат лишени от стипендии заради високи семейни доходи, установи проверка на „Монитор“. От просветното министерство отпускат определена сума към бюджета на университетите за месечните възнаграждения на възпитаниците им, но всяко ръководство само решава какви да бъдат критериите, по които да бъдат отпуснати. Така отличник в един ВУЗ може да получава над 100 лв. всеки месец, но в друг да няма това право, ако доходът на член от семейството му е над 660 лв.

Най-отровните риби на планетата плуват в Пловдив

Най-отровните риби на планетата плуват в аквариума на Природонаучния музей в Пловдив. Това е единствената по рода си изложба, която до момента е гостувала в града на тепетата. Общо 32 вида сладководни и соленоводни риби са в категорията „най-най-отровни в света“.

Полфрийман яхна кампания срещу дискриминацията

Убиецът на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, който бе пуснат преди месец предсрочно на свобода от състав на Софийския апелативен съд, оглавяван от скандалния шеф на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев, яхна социална кампания.