Преработватели на розов цвят кандидатсват за de minimis от 2 август

Преработватели на розов цвят кандидатсват за de minimis от 2 август

От 2 август 2021 г. се отваря прием по помощта de minimis за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г. Стопаните ще могат да кандидатстват до 20 август, а средствата се очаква да бъдат изплатени до 20 септември, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). 

Припомняме, че управителния съвет на ДФЗ  утвърди бюджет от 3 млн. лева по помощта, която има за цел да подпомогне сектора на розопроизводството и розопреработката през предстоящия период на беритба . Предприемането на мерки в подкрепа на розопреработвателите ще даде възможност те да бъдат допълнително стимулирани да изкупуват произведения цвят от маслодайна роза. Това би оказало положителен ефект и върху производителите на първична земеделска продукция, минимизирайки техния риск от невъзможност за реализация. От помощта могат да се възползват  предприятия, преработващи цвят на маслодайна роза Дамасцена и Алба, регистрирани по Закона за маслодайната роза.

Размерът на помощта е 0,30 лева на килограм

цвят от маслодайна роза, изкупен за преработка.

За да бъдат подпомогнати преработвателите следва да изкупят маслодайна роза в обем не по-малко от 70% от изкупеното количество през 2020 г. Предприятията трябва да са закупили 1 кг. розов цвят от стопаните за не по-малко от 2 лв./кг. без ДДС. Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател, е не повече от 200 000 евро за три последователни данъчни години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.