Под 200 хил. т са преработените в родните консервни заводи плодове и зеленчуци за миналата година. Това сочат данни от бюлетина за август 2018 г. на земеделското министерство.

На консерви са били направени 91,3 хил. т пресни плодове и 103,9 хил. т пресни зеленчуци, сочат стастистическите данни предоставени на ведомството от 171 предприятия. 88% от тях са търговски дружества, а останалите - еднолични търговци и кооперации. С най-голям дял от преработените плодове са черешите, ябълките и прасковите. От преработените зеленчуци с най-голям дял са доматите, пиперът и картофите.

От преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители - 64%, следват доставките от ЕС - 24%, и внос от трети страни- 7%. Предприятията стопанисват 358 хектара площи, от които са доставени 3 % от преработените плодове. Делът на плодовете, преработени на ишлеме, е 2%.

Преработените през 2017 г. са 103.9 хил. тона пресни зеленчуци са с 0.8 % повече от предходната година. С най-голям дял са доставените от български производители - 84%, следват доставките от ЕС - 8%, и внос от трети страни - 2%. От площите, стопанисвани от предприятията (379 хектара), са доставени 5% от преработените зеленчуци, а на ишлеме са преработени едва 1% от зеленчуците.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

КРИБ благодари на ДПС за прецизирането на мярката 60/40

КРИБ благодари на ПГ на ДПС за прецизирането на мярката "60 на 40" в съотвестствие с искането на работодателската организация. В писмото до парламентарната група на Движението за права и свободи се казва: "Доволни сме от това прецизиране, тъй като по този начин мярката ще може да заработи много по-ефективно, а също така и по-малките предприятия ще могат да се възползват."

Великобритания отчита 44% спад в регистрациите на нови коли

Броят на регистрациите на нови коли във Великобритания през месец март спада с 44% в сравнение със същия период през миналата година, сочат данни на Дружеството на автомобилните производители и търговци (SMMT).