0

О т „Дамасцена“ се прави тотално нов филм с нов монтаж без съгласието на авторите – режисьора Тодор Анастасов и сценариста Мария Лалева, алармира самият Анастасов на страницата си във Фейсбук.

От „Дамасцена“ се прави тотално нов филм с нов монтаж без съгласието на авторите – режисьора Тодор Анастасов и сценариста Мария Лалева, алармира самият Анастасов на страницата си във Фейсбук.

В поста си в социалната мрежа той се позовава на думи на актьора Веселин Плачков в интервю пред БНР, че „Дамасцена“ бил пуснат по екраните „за малко, за да се види как ще реагира публиката. Филмът бил страхотен и зрителите плакали .Сега вече обработен както трябва, филмът щял да бъде пуснат да го видят зрителите“, предава Анастасов.

„Махнати са цели линии от филма и сцени като тази с ковчега във водата. Липсват мойрите – трите баби наречници, и други герои... Сценарият е дописван без съгласие на Мария Лалева. Сменя се страхотната музика на Румен Бояджиев. На мен ми беше заявено, че филмът не бил приет от собственика инвеститор. Това, разбира се, щеше да бъде вярно, ако нямахме премиера и кинопоказ в страната, продадени билети и взети пари от тях .Такова е законодателството“, пише режисьорът Тодор Анастасов.

Потърсен от „Монитор“, Анастасов обясни, че

още преди 1 година той и Лалева са получили писмо

с което продуцентът Стоян Христов (собственик и на първата частна розоварна у нас – б.ред.) ги призовава да се откажат от авторските си права, за да се преработи филмът, който може да се смята за недовършен, тъй като за него не е подписан продуцентски протокол. „Това обаче не е така по закон, когато си имал официална премиера, продадени билети и стотици хиляди лева за реклама на филма, вложени именно от продуцента“, уточнява режисьорът. И допълва, че не се е съгласил да преотстъпи авторските си права, отговаряйки на писмото, че това просто няма как да се случи. Анастасов изтъква, че няма намерение да допусне излизането на премонтирания материал и няма друг полезен ход, освен да се обърне чрез адвокатите си към съда. Той разказа, че в процеса на работата по монтажа продуцентът Христов поетапно е одобрявал абсолютно всяка част от филма, присъствал е на премиерата в Стара Загора и е изразил одобрение за „Дамасцена“. Желанието му вероятно е филмът да стане още по-конкретно биографичен (по историята на живота му), затова иска промените, предполага Тодор Анастасов. Новият несъгласуван с авторите монтаж се прави от „Консепт Студио“ на Кръстьо Ламбев.

„Сега името ми стои под нещо, което дори не съм видял“, коментира той. В киносайта IMDb към неговото име като режисьор вече е добавено и това на Александър Смолянов, а сценаристите са набъбнали до 4-ма – освен Лалева, още Християн Ночев, Смолянов и Стоян Стоянов, видя „Монитор“. „Многократно се опитвах да се свържа с тези хора, но те отбягват контакт“, сподели Анастасов. И подчерта, че не би имал нищо против да съществуват 2 версии на филма, но не и новата версия да бъде за сметка на първообраза, който ще бъде унищожен по този начин. Заради спирането му от продуцента, „Дамасцена“ на Анастасов е

изпуснал участия в международни фестивали

за които е бил селектиран, и може да се говори за пропуснати ползи, смята той.

„След 30 години демокрация филмът „Дамасцена“ е първият спрян български филм, но и в комунизма на никой не му минаваше мисъл да вземе един филм, излязъл по екраните, и да тръгне да го променя и да прави от него съвсем друг филм – Ода за еди кой си“, пише още Анастасов във Фейсбук. И уточнява: „Веселин Плачков беше мой избор, за който не съжалявам. Наложих го във филма, макар че не беше харесван от продуцента и инвеститора. Заложих си главата. Условието беше, ако не им хареса Плачков първата седмица, аз си отивам с него. Веселине, омерзен съм от теб!!!!“.

„Монитор“ откри по телефона Веселин Плачков във Варна и се оказа, че той не е наясно нито с бурята във Фейсбук, предизвикан от поста на режисьора Тодор Анастасов, нито с подозренията, че е в дъното на премонтирането на филма. „Не знам за такова нещо. Аз съм актьор и си върша работата. Знаех, че по филма има довършителни работи и предстоят някакви промени, но нищо повече. Викан съм да доснимам сцени, но как те ще бъдат използвани не съм наясно и не мога да имам никакво отношение – това е работа на режисьора и продуцентите, в която аз нямам право да се меся. Работил съм прекрасно с Тодор Анастасов и Мария Лалева, благодарен съм им и не искам името ми да се замесва в каквито и да било скандали. Аз съм артист, който просто е извикан да свърши някаква работа“, коментира Плачков пред „Монитор“. Всъщност пред БНР той и не казва нищо конкретно как филмът ще бъде „обработен както трябва“. Анастасов обаче е на мнение, че Плачков поне е следвало да го уведоми за досниманията, каквито някои от останалите актьори отказали да правят. Продуцентът Стоян Христов не бе открит по телефона за коментар.