Препоръчват на ЕС да подобри подбора на чиновниците си

Препоръчват на ЕС да подобри подбора на чиновниците си

Европейската сметна палата (ЕСП) препоръча днес на Европейската служба за подбор на служители в институциите на ЕС да подобри своята работа, съобщи БТА.

 

Институциите на ЕС търсят все повече служители, които бързо да навлязат в работата, но процедурата за подбор не е съобразена с нуждата от тесни специалисти, има слабости и в процедурите за подбор на кандидати с общ профил, се посочва в доклада на палатата. Отчита се липса на гъвкавост и на надеждно планиране. Допълва се, че службата за подбор не търси кандидати там, където вероятно ще ги намери, и отхвърля кандидати с тесен профил твърде рано при психометричните тестове, без дори да е проверила познанията им в областта, в която са образовани.

Отбелязва се, че основната част от т. нар. борси за служители се състоят в Брюксел и привличат главно граждани на ЕС, установили се вече в Брюксел или Люксембург, много често бивши служители в институциите. Службата не е успяла да привлече достатъчно висшисти и делът на кандидатите на възраст под 35 години намалява, се допълва в доклада.

Европейската служба за подбор търси бъдещите служители в институциите на ЕС с конкурси за кандидати с общ профил без трудов стаж (юристи, икономисти, преводачи), и със специализации (в областта на електрониката и учени). Службата бе създадена през 2003 г. преди голямото разширяване на ЕС и с настъпващата нужда институциите всяка година да наемат голям брой нови служители. След 2012 г. търсените от институциите нови служители са главно тесни специалисти.

Палатата е установила, че службата не следи дали институциите са доволни от избраните кандидати, а ръководители от институциите са заявили, че посочените кандидати не са били със забележимо по-високо качество от служителите, назначени по други начини. Посочва се, че всяка година институциите на ЕС наемат около 1000 нови постоянни служители измежду над 50 000 кандидати (средна успеваемост от два процента). От 2012 до 2018 г. за 7000 места са се състезавали 411 000 кандидати. Разходите на ЕС за успешно издържал кандидат са около 24 000 евро, се отбелязва в доклада.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.