Преоткрий шопската салата

Преоткрий шопската салата

Какво е необходимо за една шопска салата? Домати, краставици, лук, печени или сурови чушки, олио или зехтин, оцет и бяло саламурено сирене. Да не забравим - магданоз и една люта чушка за разкош.

Шопската салата е първото ястие, за което се сещат чужденците, като ги попитат какво харесват от българската кухня. Обаче и гърците имат такава, със сигурност и сърбите. А и всички останали балкански народи ще кажат, че (със или без маслини) салатата си е тяхна. И тогава кое е уникално българското? Уникален е българският розов домат, краставиците сорт „Ралица“, овчето и кравето сирене, излязло от родна мандра. Ако щете, и лютата чушка, на която й викат „рибка“.

Е, според новата електронна платформа „Преоткрий България“ е време да преоткрием родната шопска салата с български зеленчуци и не у дома, а в ресторанта. Да, крайно време беше! Защото хубавата храна е част от удоволствието на почивката. И като казвам хубава храна, нямам предвид познатото до болка ресторантско меню от едни предишни времена, а всичко от световната кулинария, но с български продукти.

Наскоро попаднах на маскарпоне, произведено от българска мандра. Може би е една идея по-различно от италианското, но уникално на вкус, което значи удовлетворяващо. Същото се отнася и за моцарелата, произведена у нас. Следва обаче да подчертаем, че тези продукти са от сравнително малки предприятия с едва ли не бутикова продукция, на които и цената е, да кажем, по-бутикова.

С една дума адмирации за идеята да се вкарат българските продукти в масовия туризъм. Остава обаче същественият въпрос за изпълнението. Няма как да го избегнем, тъй като много добри идеи са потъвали в неизбежността на компромисите. Когато количествата са големи (а всеки ресторантьор иска колкото се може повече клиенти), качеството неминуемо пада. Дали това не е и един от големите проблеми на българския туризъм?

В големия хотел със стотици летовници едва ли ще може да се поддържа хай ниво на храна, приготвена с достатъчно висококачествени продукти. От друга страна пък, който иска да печели, ще трябва да се постарае. Най-малкото заради конкуренцията, идваща от съседите. Все се питаме защо нашенци ходят в Гърция и Турция на курорт. По най-различни причини, но една от тях е, че гръцката салата е с гръцки домати (пластмасови, признаха си любители на гръцкия модел), но пък компенсирани с количеството. Тоест не домат и половина в миниатюрна салатка.

Колкото до рецептурника, в който ще участват известни шеф готвачи, това също е чудесна идея. И тук има малък детайл. Абсолютно съм сигурна, че повечето хора, които ще изберат да почиват на родното Черноморие, предпочитат овчия кашкавал паниран или запечен, или дори натюр, вместо преработен в нещо като макарони с течен азот. Но това спецовете в бранша сигурно си го знаят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ