Пренасочват още 30 млн.лева за мерките срещу COVID-19

Пренасочват още 30 млн.лева за мерките срещу COVID-19

МС одобри и споразуменията за участието ни в Паневроейския фонд на ЕС срещу коронакризата

Още 30 млн. лева ще бъдат пренасочени от различни европрограми за справяне с последиците от COVID-19.

МС одобри да се пренасочат свободни средства от Кохезионния фонд към Европейския фонд за регионално развитие. Така сумата от 30 млн лева отива от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" към Оперативна Програма "Иновации и конкурентоспособност". С тези пари  ще се осигури подкрепа за компаниите, извършващи пътнически публични услуги в автомобилния транспорт. Финансирането ще бъде предназначено за предоставяне на оборотни средства за закупуване на горива и материали, подновяване на лицензи и регистрации, изплащане на наеми, ремонт на автобуси и др. Планираната мярка пряко ще подпомогне и туризма - наличието на услуги за пътнически превоз е условие и основен фактор за функционирането и развитието на сектора.

Наред с това обаче МС одобри и две споразумения за осигуряване участието на България в Паневропейския гаранционен фонд в отговор (ПЕГФ)на COVID-19. Едното от тях е споразумение за гаранция между държавите членки и ЕИБ, като за целта кабинетът е упълномощил финансовия министър да ги подпише от името на страната ни. 

Самото създаване на фонда бе одобрено от съвета на 23 април, а той ще е в размер на 25 млрд. евро и има за цел да предоставя гаранции по операции на ЕИБ и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) в подкрепа на малки и средни предприятия, предприятия със средна капитализация и корпорации за справяне с кризата. Очаква се Фондът да мобилизира до 200 млрд. евро допълнителна целева ликвидност и краткосрочна капиталова подкрепа за европейската икономика. Самият фонд ще се финансира от държавите-членки на ЕС, като приносът им ще бъде под формата на неотменими, безусловни гаранции при първо поискване, които ще покриват загубите и свързаните с тях разходи, възникнали в изпълнение на операции, финансирани от ЕИБ и ЕИФ. В него могат да участват и институции на ЕС или на държавите-членки. В рамките на Фонда ЕИБ и ЕИФ ще предоставят директно финансиране или гаранции за високорискови операции и крайни бенефициери в участващите държави-членки, които са жизнеспособни в дългосрочен план, но изпитват затруднения поради икономическото въздействие на пандемията от COVID-19.

Размерът на приноса на всяка участваща държава-членка в ПЕГФ се определя като процент от общия размер на фонда (25 млрд. евро), съответстващ на дела на държавата членка в капитала на ЕИБ. Делът на България в капитала на ЕИБ е в размер на 0,21 %, и съответно гаранцията, която България ще предостави на ПЕГФ е в размер на 51 251 027,24 евро. Това се равнява на 100 238 296,60 лева.

От правителството напомян още, че през юни с актуализацията на бюджета е предвидено предоставянето на държавна гаранция във връзка с участието на България в Паневропейския гаранционен фонд, в размер до левовата равностойност на 51 251 027,24 евро, чрез сключването на споразуменията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.