Премиерът за приемането ни в Агенцията за ядрена енергия: След чакалнята за еврозоната, пак имаме повод за радост (ОБНОВЕНА)
4

Премиерът за приемането ни в Агенцията за ядрена енергия: След чакалнята за еврозоната, пак имаме повод за радост (ОБНОВЕНА)

Борисов: Разчитаме на ядрените си мощности, работим усилено за 7-ми реактор на "Козлодуй"

След приемането на България в чакалнията на еврозоната и в европейския банков съюз, имаме също повод за радост. За българските експерти това е най-ценното нещо за спазване на правилата на ядрената енергетика. Това обяви премиерът Бойко Борисов на онлайн церемония по случай присъединяването на страната към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономически сътрудничество и развитие (ОИСР).

Борисов благодари за получената възможност, за огромната свършена работа, както и на председателя на ОИСР Анхел Гурия за голямото приятелство и срещите на високо равнище.

"Ние ставаме 34-я член на Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество. Това е междуправителствена агенция за сътрудничество между страни, които търсят по-високи постижения в технологиите, науката, околната среда и др.”, каза премиерът и напомни, че в организацията членуват държави, опериращи почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света.

„България разчита на ядрените си мощности, даде пример как се извеждат четири реактора от експлоатация, как се съхранява отработено ядрено гориво и в момента сме в усилено развитие на проекта за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, добави Борисов.

От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България е готова да споделя своя опит в областта на ядрената енергия. „Безспорно това е една много сериозна крачка напред към развитието на ядрената енергетика в България, но от друга страна е и едно безспорно доказателство за нивото, на което се намира българската ядрена енергетика, прилагайки най-високите стандарти за сигурност и безопасност”, каза ресорният министър. По думите й ядрената енергетика има особено значение у нас, тъй като тя е основен гарант за постигане на енергийната сигурност на страната. „Постигането на европейските цели за климатична неутралност до 2050 г. на ниво Европейски съюз (ЕС) за нас са невъзможни без използването на ядрена енергия”, допълни Петкова.

От Агенцията за ядрена енергия поздравиха България за членството. Днес е много важен ден не само за България, но и за ОСИР – това е плод на нашите усилия да направим организацията по-глобална и приобщаваща”, коментира шефът на Агенцията Анхел Гурия. По думите му присъединяването към Агенцията потвърждавало значителните усилия на България да прилага най-високи стандарти в политиките и програмите за ядрена енергия.Според него членството на България в агенцията е в полза на всички страни, а самата организация ще се възползва от богатия опит на страната ни. България на свой ред пък ще получи достъп до огромен брой международни специалисти.

По време на конференцията стана ясно още, че България получава около една трета от електричеството си от ядрена енергия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.