Допълнителни 2 млн. лв. за пречиствателната станция в Перник (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
7

Допълнителни 2 млн. лв. за пречиствателната станция в Перник (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Премиерът: Опозицията трябва да пие най-хубавата вода

Допълнителни близо 2 млн. лв. ще бъдат отпуснати за пречиствателната станция в Перник. Това стана ясно при посещението на премиера Бойко Борисов в града. След като провери тунела "Железница" на магистрала "Струма", премиерът и министрите инспектираха ремонта на пречиствателната станция за питейна вода в Перник, която се намира в близост до ТЕЦ Перник. 

По време на посещението стана ясно, че ще са нужни още около 1,7 - 2 млн. лева за довършването. Парите ще са нужни за ламели, които са вид механичен филтър, за да пречистват по голям дебит вода, както и тръба с ревизионна шахта и кран, където ще има дебитомер. Така обектът да се свърже със старата пречиствателна станция. На премиера беше показана и командната зала с пълна автоматика.

Всъщност само преди година Перник беше пред водна криза и множество аварии на ВиК мрежата. Започна дори и изграждането на нов утаител на пречиствателната станция, което тогава трябваше да гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир „Студена”.

Преди са пускали 2,5 млн. куб. м. вода към града и не е стигала до всички, докладва кметът Станислав Владимиров. Сега градът се справя с 1,2 - 1,3 млн куб. м. вода на месец. На денонощие средният разход от 750 литра в секунда е паднал под 500. С 2/3 са спаднали загубите на вода по трасето, след смяната на главния водопровод,

Нанков поясни, че авариите на ден са било по 7-8. От думите му стана ясно, че парите, нужни за довършването на пречиствателната станция, ще дойдат от ВиК Холдинга. "Не може да ги оставим. Да не стане после - пуснаха водата, но не е най-хубавата", каза на свой ред премиерът Борисов. И се пошегува: "Тука водата трябва да е най-хубавата, а опозицията да пие най-хубавата". Причината е фактът, че кметът Владимиров е от БСП.

"Един ден така трябва да се отнасяте и с нашите кметове", заръча Борисов на Владимиров.

Той пък поясни, че са подменили 60 км водопровод в града. Отделно тази година ще подменят още 20-30 км в селата около града, като за целта ще ползват собствени средства и помощ  от МРРБ. След месец и половина ще започне разчистването и укрепването на дигите на река "Струма". Следващият четвъртък пък ще бъдат отпуснати пари от МС за водопровода в Драгичево. Нанков поясни, че до 10 дни започват и вторият етап на ремонта на входа на Перник.

„Това са видими резултати – водоснабдяване, канализация, чиста вода, магистрала „Струма“, пътища, кръгови, саниране, индустриалната зона, довеждащ алтернативен водопровод“, изброи министър-председателят ползите за Перник от подобряването на инфраструктурата. Ананиев пък напомни, че правителството отпусна средства и за ремонтни и възстановителни дейности на църкви и манастири в района.

Малко по-късно Борисов написа във Фейсбук, че с всички кметове в страната, без значение от коя партия са, работят добре и резултатите са налице.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.